Velik dosežek slovenske scenaristike

28. november 2004
Cinelink - borza koprodukcij Sarajevo Film Festivala za celovečerne filme, ki so zanimivi za kinematografsko distribucijo, je zaključena z razglasitvijo prejemnikov dveh nagrad v višini 25.000 evrov. Med osmimi filmskimi projekti iz regije, ki so se uvrstili v končno selekcijo, je mednarodna žirija v sestavi Phillippe Bober, Hashemian Behrooz in Èedomir Kolar glavni nagradi podelila slovenskima filmskima projektoma - «Tea», scenaristke in režiserke Hanne A. W. Slak in «Temna stran zemlje» scenarista in režiserja Damjana Kozoleta.

V obrazožitvi nagrad so zapisali:
«Tea Hanne A. W. Slak vsebuje prepoznaven avtorski rokopis ter izžareva svežino in kreativno energijo.  Hanna Slak ima priložnost narediti film, ki bo regionalno prepoznaven, hkrati pa bo pošiljal univerzalno sporočilo.»

«Temna stran zemlje Damjana Kozoleta je zrel in ambiciozen filmski projekt, zaradi kombinacije realizma in nadrealnih momentov pa je edinstven in prepoznaven. Temna stran zemlje nadaljuje tam, kjer se je avtor ustavil s svojim predhodnim, zelo uspešnim filmom Rezervni deli, ki se je uvrstil v uradni program Berlinskega filmskega festivala.»

CineLink je lansko leto zasnoval Sarajevo Film Festival skupaj s Skladom Hubert Bals Mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu, z namenom razvijanja novega načina povezovanja producentov, financerjev in filmskih ustvarjalcev iz jugovzhodne Evrope. Letošnji CineLink je bil razširjen, vključil je celotno jugovzhodno Evropo, z upanjem, da bo s širitvijo mreže v tej regiji pomembno prispeval k spodbujanju filmske produkcije. Na CineLinku lahko sodelujejo avtorji iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Romunije, Slovenije ter Srbije in Èrne Gore. Letošnji izbrani projekti so sodelovali na CineLink-ovem programu razvoja scenarijev, ki je bil organiziran v obliki dveh delavnic, na katerih so kot svetovalci sodelovali Gareth Jones, Franz Rodenkirchen in Srdjan Karanoviæ.

Nov razpis za prijavo filmskih projektov na CineLink bo objavljen v začetku 2005.