Slovenska filmska produkcija v Seattlu

16. november 2004
V Seattlu se v petek, 19. novembra z otvoritvijo razstave z naslovom State of time (Stanje časa) in filmom Sladke sanje Saša Podgorška, prične teden t.im. "slovenske avantgardne umetnosti".

Kinoteka NORTWEST FILM FORUM in založniška hiša SCALA HOUSE PRESS sta glavna organizatorja dogodka. NORTHWEST FILM FORUM je neprofitna organizacija in edina kinoteka v Seattlu, ki podpira celoletno prikazovanje vrhuncev v svetu sedme umetnosti. SCALA HOUSE PRESS je ameriška založba, ki izdaja najboljša svetovna dela manj znanih pisateljev, med njimi tudi Bartolovega Alamuta in tri knjige Mihe Mazzinija (Drobtinice, Telesni čuvaj in Kralj ropotajočih duhov).

Med 19. in 24. novembrom bodo na ogled filmske projekcije kar 18 slovenskih celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov, v soboto 20. 11. bodo nastopili Laibach, posebna pozornost pa bo namenjena ameriškim izdajam romanov Mihe Mazzinija in angleškemu prevodu Alamut-a. Razstava skupine Irwin, ki bo obenem tudi odprla slovesnost ob tednu slovenske avantgardne umetnosti, pa bo na ogled do 18. decembra. V Seattlu bodo predstavljeni naslednji slovenski filmi: Sladke Sanje, Rezervni deli, Varuh meje, Temni angeli usode, Tanz mit Laibach, Predictions of fire, Cesta bratstva in enotnosti, Dom svobode, Vrtoglavi ptič, Sirota s čudežnim glasom, Steklarski blues, Adrian, (A)torzija, Kratka himna domovini, Hop, skip and Jump in Svobodna si odloči se. Od filmskih ustvarjalcev so organizatorji povabili Miha Mazzinija, Saša Podgorška, Majo Weiss in Petra Braatza.

Rezervni deli Damjana Kozoleta bodo s projekcijo na tej prireditvi že petič prikazani tudi v Združenih državah Amerike.V petek, 6.novembra so Rezervni deli s premiero v Oslu začeli distribucijsko pot tudi na Norveškem in po skandinavskih državah. Distributer je CCV Film, ki ima pod svojim okriljem tako eminentne filme, kot so Vse o moji materi, Pianist, Ken Park ali Sanjači. Film so v redni distribuciji že vrteli na Èeškem, Irskem in v Veliki Britaniji.