Sporazumno razrešen direktor Filmskega sklada

14. november 2004
Nadzorni svet Filmskega sklada Republike Slovenije – javnega sklada je na svoji 31. redni seji v petek, 12. novembra, na njegovo prošnjo sporazumno razrešil direktorja Filmskega sklada Sašo Jovanoviča. Direktor bo svoje delo opravljal do 31. januarja 2005, že ta teden pa bo v časnikih, v Uradnem listu in na spletni strani www.film-sklad.si objavljen razpis za novega direktorja oziroma direktorico.

Jovanovič je januarja 2003 na mestu direktorja Filmskega sklada nasledil režiserja Filipa Robarja Dorina. Ob svojem nastopu je poudaril predvsem potrebo po večji promociji slovenskega filma, njegov prvi program pa je nosil oznako »sanacijski«, saj je bilo ambiciozno zastavljenih projektov več kot proračunsko predvidenih sredstev. Pomanjkanje denarja ostaja vir številnih napetosti med filmsko stroko in Skladom kot tistim, ki programsko razporeja proračunska sredstva. Med vzroki, ki so vodili člane Nadzornega sveta, da so soglasno sprejeli predlagano razrešitev, je bila tudi ocena, da je za spodrsljaje pri izvedbi javnega razpisa direktor objektivno odgovoren.

Tako kot razrešitev je tudi imenovanje novega direktorja oziroma direktorice v pristojnosti Nadzornega sveta, ki ga sestavljajo dr. Melita Zajc, dr. Sašo Gazdič, Janez Lapajne, Silvan Furlan, Vlado Peruničič, Nikola Todorovič in mag. Stojan Pelko.