Mojstrska delavnica z Mike Figgisom je tik pred začetkom

28. oktober 2004
Že pred tremi leti je Filmski sklad RS potrdil predlog Evropske filmske akademije za skupno organizacijo "filmske mojstrske delavnice", ki bi jo vodil priznan evropski filmski režiser. Zaradi težav pri angažiranju velikih imen, bo do realizacije projekta lahko prišlo šele letos. V začetku novembra bo delavnico vodil angleški režiser Mike Figgis (eden izmed njegovih najbolj znanih filmov je "Leaving Las Vegas" z Nicolasom Cageom).
1. in 8. novembrom 2004 v prostorih Viba studia, ki tudi sodeluje na projektu. Producent delavnice bo produkcijska hiša Hoferichter & Jacobs iz Berlina, ki je pooblaščena s strani Evropske filmske akademije. Filmski sklad RS pri projektu sodeluje kot partner in soorganizator.

Ideja in namen delavnice je povabiti 20-člansko ekipo mladih filmskih ustvarjalcev različnih filmskih poklicev iz celega sveta in v 7 dneh s pomočjo digitalne tehnologije posneti 90 minutni film - od ideje do končnega izdelka. Pri projektu bo sodelovalo približno deset slovenskih filmskih ustvarjalcev, ob tem pa tudi toliko prostovoljnih sodelavcev za pomoč pri organizaciji. Med slovenskimi ustvarjalci, ki so se javili na razpis za projekt je Figgis izbral igralca Aleksandro Balmazovič (Amir, Rezervni deli) in Aljošo Kovačič (Rezervni deli), režiserko Hanno Slak (Slepa pega), scenografko Majo Moravec in montažerja Jurija Moškona.

Figgis je udeležencev napisal pismo in jim napovedal naporno snemanje, pri katerem bo "nastopal" v vlogi režiserja, včasih pa tudi vodiča, katalizatorja ustvarjalnega procesa. Rezultat ni tako pomemben kot samo potovanje. Raziskovali bomo čustva znotraj žanra: strah, poželenje, žalost, srečo in upam, da bo vsakdo izmed vas pripravljen preseči mejo, če bo zgodba to zahtevala. Napovedal je tudi naslov filma: V napetosti neverjetnega (Suspension of Disbelief).

Na mojstrski delavnici v Sloveniji se bo prvič zgodilo, da bodo udeleženci posneli celovečerni filmi, ki se bo 7.novembra predvajal na javni projekciji v kinu Dvor. Na vseh prejšnjih delavnicah je bil produkt dela kratek film, ki ni bil namenjen javnemu predvajanju. Prvo delavnico je leta 1992 vodil Jiri Menzel, za njim pa med drugimi Krzysztof Kieslowski, Nikita Mikhalkov, Mike Newell, Tsui Hark, Micheal Radford. Delavnice so se odvijale v različnih evropskih mestih, ravno tako različne pa so bile tudi njihove teme: delo z igralci, tehnika pripovedovanja, hongkongška akcija…