Trije slovenski filmi v tekmovalnem programu

11. oktober 2004
Na 26.festivalu mediteranskega filma v Montpellierju bodo v tekmovalnem programu enajstih filmov kar trije filmi s slovensko udeležbo:
Predmestje, Vinka Möderndorferja, za katerega je to drugi uradni tekmovalni program po Montrealu. Film bo sočasno tekmoval tudi na poljskem festivalu prvencev v Koszalinu, ki poteka že 23.leto. Iz spremljevalnega programa festivala v Montrealu se je v tekmovalni spored Montpellierja uvrstil tudi koprodukcijski film Sivi kamion rdeče barve, režiserja Srdjana Koljeviæa. Film je bil nagrajen na Frankfurtskem sejmu, kjer je prejel nagrado 25.000EUR. V tej srbsko-slovensko-nemški koprodukciji je sodeloval producent Emotion film, Filmski sklad R Slovenije pa je film financiral v višini 46 milijonov tolarjev. Emotion film pa je brez Filmskega sklada sodeloval pri tretjem filmu tekmovalnega sporeda: Kako sem ubil svetnika, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske.
Film je makedonsko-francosko-slovenska koprodukcija. V uradnem programi panorama pa bodo zavrteli tudi Kajmak in marmelado Branka Djuriča.