Jesen v znamenju festivalov

05. oktober 2004
Pripravili smo kratek pregled jesenskem popotovanju slovenskih filmov po svetu. Poglejmo kje vse so se naši filmi vrteli v septembru in kam potujejo v oktobru.

Pripravili smo kratek pregled jesenskem popotovanju slovenskih filmov po svetu. Poglejmo kje vse so se naši filmi vrteli v septembru in kam potujejo v oktobru.

(A)torzija, se je ravnokar vrnila iz Aten, kjer se je predstavila na 10. mednarodnem festivalu Short Film Festival in Drama. V oktobru pa bodo (A)torzijo gledali v Franciji na festivalu Cinessonne, ki bo med 2. in 16.10. v Ris-Orange.

Bizgeci pravkar potujejo iz severa na jug Evrope, potema pa se odpravljajo čez lužo v ZDA. Med 15. in 18. septembrom so jih gledali v Kopenhagnu (Danska) na mednarodnem otroškem festivalu BUSTER, pravkar pa so na poti v Francijo na 5. mednarodni festival »Du grain a demoudre«, ki se začne 8. oktobra in traja 8 dni. Zadnjih deset dni v oktobru bodo Bizgeci razveseljevali Američane. Najprej na mednarodnem otroškem festivalu v Chicagu, potema pa še v New Yorku na festivalu Film Columbia.

Sirota s čudežnim glasom je bila med 23. in 30. septembrom v Nemčiji na festivalu Film Fest Hamburg. 15. oktobra bo skupaj z dokumentarcem Peterka: leto odločitve potovala na Tajsko, kjer bo do 24.9. potekal World Film Festival Bangkok.

Srce je kos mesa se iz sosednje Italije, kjer je bil uspešno predstavljen na 61. Mostri, seli na sosednjo Hrvaško. Med 12. in 16. oktobrom ga bodo gledali na Zagrebškem Filmskem Festivalu.

Kajmak in marmelada ima za seboj uspešno poletje saj je požel nagrado občinstva na festivalu v Paliæu in nagrado za najboljšo moško vlogo na 25. La Mostra of Valencia v Španiji. Film je v septembru obiskal kar tri festivale in sicer: Umea Film Festival na Švedskem (16.9. – 22.9.), Hamburg Film Fest v Nemčiji (23.9. – 30.9.) in Terra di Sienna v Italiji (29.9. – 3.10.). 22. oktobra pa je povabljen na 26. Mediterranean Film Festival v Montpellier v sekcijo Panorama.

Pod njenim oknom se je ravnokar vrnil iz Švedske Umea Film Festival, v prvi polovici oktobra pa ga bodo gledali v Belgiji, Koreji in na Poljskem:

  • Flanders International Film Festival, Gent, Belgija, 5. – 16.10. ,
  • Warsaw International Film Festival, Varšava, Poljska, 7. – 18.10.,
  • Pusan International Film Festival, Pusan, Koreja, 7. – 15.10.
    20. oktobra pa je film povabljen v prestolnico Velike Britanije na London International Film Festival.

O uspehih filma Predmestje v mesecu septembru smo že poročali. Film nadaljuje izredno uspešno festivalsko pot tudi v oktobru, saj je povabljen na kar tri festivale in sicer na vse tri festivale v uradni tekmovalni program:

  • Starz International Film Festival, Denver, ZDA, 14. – 24.10,
  • 26. mednarodni Mediterranean Film Festival, Montpellier, Francija, 22. – 31.10.,
  • 23. mednarodni Festival of Film Debuts, Koszalin, Poljska, 20. – 23.10

Na planincah so povabili v Kanado in sicer na Vancouver International Film Festival, ki poteka med 1. in 8. oktobrom. Zvenenje v glavi se je ravnokar vrnil iz Berlina, kjer se je med 21.9. in 2.10. predstavil na Internationales Literatur Festivalu. V Nizozemskem Haagu sta nas sepetmbra na festivalu za nove pridružene članice EU Filmhuis zastopala Kruh in mleko ter kratki film BE. 27. mednarodni otroški festival LUCAS v Frankfurtu, pa je letos v posebni sekciji klasični otroški filmi iz novih članic EU, predvajal Poletje v školjki 1.