Mladi filmarji zahtevajo progresivno filmsko zakonodajo

04. junij 2004
(Krakov, 1.6.2004) - Včeraj zvečer se je v Krakovu zaključil 44. Krakovski filmski festival kratkega in dokumentarnega filma. Na zaključni prireditvi festivala, katerega predsednik je Andrzej Wajda, je Marcin Pieczonka v imenu podpisnikov prebral resolucijo, ki so jo v okviru mednarodnega posveta sprejeli mladi filmarji iz Madžarske, Poljske, Èeške, Slovaške in Slovenije. Ta med drugim poziva vlade omenjenih držav, da sledijo madžarskemu vzoru in podprejo progresivno filmsko zakonodajo, ki bo zagotovila krepitev nacionalnih kinematografij in svetlejšo prihodnost mladim ustvarjalcem. Mlade slovenske ustvarjalce je zastopal scenarist in režiser Martin Srebotnjak.

Besedilo resolucije: Mi, mladi filmski ustvarjalci iz Poljske, Èeške, Madžarske, Slovaške in Slovenije, ki sodelujemo na Mednarodni konferenci mladih filmskih ustvarjalcev v okviru 44. Krakovskega filmskega festivala, oznanjamo naslednjo R E S O L U C I J O Potrjujemo, da trenutno stanje v filmskih industrijah novih držav članic Evropske unije ni obetavno, zato:

  • zahtevamo od vlad Poljske, Èeške, Slovaške in Slovenije, da sledijo Madžarski in sprejmejo napredno filmsko zakonodajo, ki bo okrepila nacionalne filmske industrije in mladim filmskim ustvarjalcem nudila civilizirane pogoje za ustvarjanje.
  • pozivamo producente in distributerje iz novih držav članic Evropske unije, da okrepijo čezmejno sodelovanje v filmski produkciji in distribuciji.
  • tvorimo Ustanovni odbor Foruma mladih filmskih ustvarjalcev (Forum of Young Filmmakers – FYF). Forum bo ustanovljen do konca julija 2004 in bo prevzel aktivno vlogo v izboljševanju razmer za mlade filmske ustvarjalce v Evropi.
Zato pozivamo predstavnike mladih filmskih ustvarjalcev iz vseh evropskih držav, da se nam pridružijo! Želimo tvorno sodelovati z Evropsko federacijo režiserjev avdiovizualnih del (Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel – FERA), vsemi združenju filmskih ustvarjalcev ter nacionalnimi ustanovami na področju filma, da bi izboljšali in okrepili nacionalne kinematografije! Milan Balog (Slovaška)
Petr Bok (Èeška)
Diana Groó (Madžarska)
Marcin Pieczonka (Poljska)
Martin Srebotnjak (Slovenija) Krakov (Poljska), 30.05.2004