Nov slovenski film, kmalu v vašem kinu!

18. marec 2004
Zopet imamo priložnost videti nov slovenski film in sicer prvenec režiserja Vinka Möderendorferja, z naslovom
PREDMESTJE. Premiera filma bo v sredo 24. marca v Ljubljani in sicer ob 19. uri v kinu Koloseju, ob 21. uri pa v Komuni, v četrtek 25. marca pa si ga boste lahko premierno ogledali v Koloseju v Celju. 25. marca pa film prične svojo redno pot po slovenskih kino dvoranah. Sinopsis:
Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorih premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge nacionalnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še bolj jasno. Iz preproste, smešne in zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju, se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja ponovno pojavilo v balkanskem delu Evrope. Režiserjeva izjava:
Predmestje je film o najhujšem predmestju vseh predmestij. To je zgodba o predmestju v človeških dušah. V tem je, v to sem prepričan, zgodba Predmestja univerzalna, saj pripoveduje o vzrokih nerazumnega sovraštva, ki žal še vedno Več o filmu si lahko preberete na njihovi spletni strani: www.predmestje.org