Največ nagrad dobili Rezervni deli

29. september 2003
V soboto, 27. septembra, se je končal 6. festival slovenskega filma v Celju. Na zaključni prireditvi v preddverju Planeta Tuš, ki jo je neposredno prenašala tudi Televizija Slovenija, so bile podeljene nagrade za letošnje najboljše dosežke v filmski in televizijski produkciji. Razen nagrad vesna za filmske dosežke in Babičevih nagrad za televizijska dela so podelili še nagrade revije Stop za najboljše igralce, nagrado Synhro studia producentu najboljšega filma, nagrado Kodak filma direktorju fotografije in nagrado za življenjsko delo Metoda Badjure.
nagrade vesna, je strokovna žirija podelila nagrade naslednjim ustvarjalcem in filmom:
  • vesno za najboljši celovečerni film prejme Damjan Kozole za film Rezervni deli v produkciji Emotionfilma,
  • vesno za najboljšo igralko prejme Polona Juh za vlogo Duše v filmu Pod njenim oknom,
  • vesno za najboljšega igralca prejme Peter Musevski za vlogo Ludvika Zajca v filmu Rezervni deli,
  • vesno za najboljši kratki film prejme Florijan Skubic za film Ko bom jaz umrl, bo en majhen pogreb,
  • vesno za najboljše dokumentarno delo prejmeta Dimitar Anakiev in Simon Obleščak za film Amigo,
  • vesno za najboljši študentski film prejme Florijan Skubic za film Ko bom jaz umrl, bo en majhen pogreb,
  • vesno za najboljšo glasbo prejme Igor Leonardi za glasbo v filmu Rezervni deli,
  • vesno za najboljšo fotografijo prejme Radislav Jovanov Gonzo za film Rezervni deli,
  • vesno za najboljši scenarij prejme Metod Pevec za film Pod njenim oknom, - posebno nagrado žirije za stransko vlogo prejme Marijana Brecelj za film Pod njenim oknom.
Žirijo so sestavljali Janez Lapajne, filmski režiser in lanskoletni zmagovalec festivala s filmom Šelestenje, Miljenko Jergoviæ, hrvaški publicist in pisatelj, Jelka Stergel, direktorica Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, Ženja Leiler, publicistka in urednica ter Brane Šturbej, igralec in predavatelj na gledališkem oddelku Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Žirija za podelitev Babičevih nagrad za izjemne dosežke pri ustvarjanju igranega in dokumentarnega programa Televizije Slovenije in za režijo študentske etude, ki so jo sestavljali predsednica Helena Koder ter Peter Kolšek in Jaroslav Skrušny, se je odločila, da nagradi naslednja dela:
  • nagrado za režijo prejme Jasna Hribernik za kratki igrano-dokumentarni film Tango 5,
  • nagrado za najboljši scenarij in režijo dokumentarnega dela prejmeta scenaristka Elke Gagi Stojan in režiserka Alma Lapajne za dokumentarni film Mati,
  • nagrado za režijo študentske etude prejme režiser Jurij Gruden za režijo kratke televizijske igre Na čakanju.
Nagrado publike, ki je z glasovalnimi lističi ocenjevala devet celovečernih filmov – razen sedmih celovečernih igranih filmom še dva dokumentarca: filma Prstan in Peterka: leto odločitve – prejme film Kajmak in marmelada režiserja Branka Ðjuriæa v produkciji Ata produkcija. Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo prejme pred kratkim preminuli direktor fotografije Rudi Vaupotič. Denarno nagrado, ki bi jo sicer prejel Badjurov nagrajenec, bosta Filmski sklad in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev namenila za izdajo DVD-ja s predstavitvijo del Rudija Vaupotiča in pripadajočo zloženko. Žirija revije Stop, ki so jo sestavljali igralka Bernarda Oman, direktor fotografije Karpo Godina in publicist ter kritik Miha Brun, je podelila nagrade naslednje nagrade:
  • Stopova igralka leta 2003 je Polona Juh za vlogo Duše v filmu Pod njenim oknom,
  • Stopov igralec leta 2003 je Peter Musevski za vlogo Ludvika Zajca v filmu Rezervni deli,
  • Stopov obetavni igralec leta 2003 je Saša Tabakoviæ za vlogi v filmih Na planincah in Pod njenim oknom,
  • Stopova epizodna igralka leta 2003 je Marijana Brecelj za vlogo mame v filmu Pod njenim oknom.
Nagrado Synhro studia prejme producent najboljšega celovečernega filma Danijel Hočevar za film Rezervni deli, nagrado Kodak filma pa prejme direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo za fotografijo v filmu Rezervni deli. Obe nagradi sta vredni 2.000 evrov v materialni protivrednosti. Nagrado Društva slovenskih filmskih kritikov prejme film Pod njenim oknom. Na letošnjem 6. festivalu slovenskega filma, ki je ta teden potekal v Celju, je bilo prikazanih 57 filmov, od katerih je bilo v uradni selekciji prikazanih sedem igranih celovečernih igranih filmov, pet kratkih, sedem animiranih, sedem dokumentarnih in enajst filmov iz letošnje študentske produkcije. Kot del netekmovalnega programa uradne selekcije je bila prikazana še koprodukcija Lilijina zgodba (Robert Manthoulis) in kot zaprta posebna projekcija še koprodukcija Poletje v zlati dolini (Srdjan Vuletiæ). Na festivalu je bilo predstavljenih tudi sedemnajst del iz televizijske produkcije.