Varuh meje nagrajen v Miamiju

15. maj 2002
Novo priznanje režiserki Maji Weiss so za njen prvenec tokrat podelili v Miamiju, ZDA.

Premierno prikazovanje Varuha meje v ZDA, ki se je zgodilo 5. maja na 4. festivalu gejevskega in lezbičnega filma v Miamiju, je minilo v znamenju nove nagrade za slovensko režiserko Majo Weiss.

Festival, ki se s svojim specifičnim programom osredotoča predvsem na gejevske in lezbične tematike, je Maji Weiss podelil posebno nagrado žirije za prvenec, Varuha meje pa med drugim predstavil kot nadrealistično in napeto alegorijo o tveganjih, ki jih izzove osvobojena ženska seksualnost v svetu, ki je še vedno predvsem 'moški svet'.

Na razmeroma mladem festivalu, ki ga iz leta v leto obišče vse več obiskovalcev, so prikazali več kot 60 celovečernih, kratkometražnih in dokumentarnih filmov, katerih avtorji prihajajo iz ZDA, Avstralije, Velike Britanije, Kanade, Nemčije, Hong Konga, Italije, Japonske, Slovenije, Španije, Argentine in Južne Afrike.

Nagrada filmskega festivala v Miamiju je posebno priznanje tako za Varuha meje in ekipo, ki ga je ustvarila, kot tudi za slovenski film. Glede na to, da gre za prvi slovenski film, ki se dotika ženske homoerotike, je nagrada gejevskega in lezbičnega festivala še toliko bolj dragocena. Z vidika preseganja in postavljanja meja, o katerih govori Varuh meje, tovrstno priznanje predstavlja opozorilo in hkrati spodbudo k razumevanju in sprejemanju vseh oblik isto spolne usmerjenosti na Slovenskem. Prvenec Maje Weiss v tem smislu predstavlja nov izziv slovenskemu občinstvu, kulturnim ustvarjalcem in slovenski družbi nasploh.