Sprememba datuma festivala

24. februar 2002
Filmski sklad RS kot prireditelj vsakoletnega festivala slovenskega filma v Portorožu sporoča, da bo letošnji jubilejni,
5.FSF v Portorožu od 4. do 6. aprila 2002. Do premika je prišlo zaradi velikonočnih praznikov in zapoznelega sporazuma s TV Slovenija kot pogodbenim partnerjem festivala.

Program prvega dne festivala se bo letos pričel ob 14. uri s projekcijami izbrane TV produkcije. ob 19. uri bo otvoritev razstave o Jožetu Galetu, ob 20. uri pa otvoritveni film Varuh meje režiserke Maje Weiss.

Pogled nazaj

4. Festival slovenskega filma je potekal med 28. - 31. marcem 2001 v portoroškem Avditoriju. Spremljalo ga je 90 domačih novinarjev in 30 tujih gostov, med katerimi so bili producenti, festivalski in TV selektorji ter novinarji iz Nemčije, Italije, Velike Britanije, Nizozemske, Èeške, Poljske, Danske, Rusije, Madžarske, Jugoslavije in Hrvaške.

Krajši povzetek vseh predvajanih filmov na portoroškem festivalu nam ponuja naslednjo sliko: na 4. FSF smo v tekmovalnem programu zavrteli 7 celovečernih igranih filmov in enega v projekciji izven konkurence, 5 kratkih igranih filmov ter 4 animirane filme. Študentje in študentke AGRFT so se predstavili z 11 kratkimi študijskimi filmi in 10 televizijskimi etudami. V kategoriji umetniškega videa je bilo na ogled šest del. Živahni tekmovalni program je dopolnjeval hommage Matjažu Klopčiču, ki je bil lanskoletni Badjurov nagrajenec za življenjsko delo. V času festivala je tudi potekala razprava o igralcu in igralki v slovenskem filmu. ter t.i. “filmski market” kot dodatna ponudba informacij o starejši slovenski filmski produkciji.

V tekmovalnem programu so bile podeljene naslednje nagrade:

  1. Nagrade STROKOVNE ŽIRIJE:
    • vesno za najboljši celovečerni film – SLADKE SANJE režiserja Saša Podgorška in producenta Francija Zajca,
    • vesno za najboljši kratki film – Naško Križnar za film PIŠÈALKA,
    • vesno za najboljše televizijsko igrano ali dokumentarno delo – Zdravko Pečenko za film V SVETLOBI TREH STOLETIJ,
    • vesno za najboljši umetniški video – Ema Kugler za video HOMO ERECTUS,
    • vesno za najboljši študentski film – Dražen Štader za film ŽILE, vesno za najboljšega igralca – Pavle Ravnohrib in Borut Veselko za vlogi v filmu POKER,
    • vesno za najboljši scenarij – Miha Mazzini za film SLADKE SANJE,
    • vesno za najboljšo fotografijo – Radovan Èok za film BARABE!,
    • vesno za najboljšo kostumografijo – Alan Hranitelj za film BARABE!,
    • vesno za najboljšo montažo – Vinci Vogue Anžlovar za film POKER.
  2. Nagrado OBÈINSTVA so podelili ODI PREŠERNU režiserja Martina Srebotnjaka.
  3. Nagrado JOŽETA BABIÈA sta prejela scenarist Milan Dekleva in režiser Brane Bitenc za TV igro: NAJ OSTANE MED NAMI ter Helena Koder za dokumentarec OBRAZI IZ MARIJANIŠÈA,
  4. Žirija Društva slovenskih filmskih kritikov je svoje priznanje podelila SLADKIM SANJAM režiserja Saša Podgorška.
  5. KODAKOVO nagrado za najboljšega direktorja fotografije je prejel Radovan Èok za film BARABE!.
  6. Nagrado SYNCHRO FILMA je prejel producent najboljšega filma: Arsmedia - Franci Zajc za film SLADKE SANJE.
  7. Nagrade revije STOP:
    • Stopov igralec leta: Peter Musevski – KRUH IN MLEKO
    • Stopova igralka leta: Veronika Drolc – SLADKE SANJE
    • Stopov obetaven igralec leta: Primož Bezjak – BARABE!
    • Stopova epizodistka leta: Sonja Saviæ – KRUH IN MLEKO

Pogled naprej

Dobitnik Badjurove nagrade za življenjsko delo na 5. FSF je že znan. To je Jože Gale, ki je slovenski publiki najbolj znan kot režiser Kekcev. Ves čas festivala bo v Beli dvorani Avditorija na ogled. razstava posvečena Badjurovem nagrajencu.

V Portorožu bomo letos poleg tekmovalnega programa lahko spremljali tudi spremljevalni program. V tekmovalnem delu festivala bomo zavrteli 7 celovečernih filmov, od tega bo premierno prikazanih 5 igranih celovečercev in 1 dokumentarni celovečerni film. Na sporedu bodo torej naslednji celovečerci v tekmovalnem programu:
1. Varuh meje režiserke Maje Weiss, 2. Šelestenje režiserja Janeza Lapajna, 3. Amir režiserja Mihe Èelarja, 4. Zvenenje v glavi režiserja Andreja Košaka, 5. Zgodba gospoda P.F. režiserja Karpa Godine, ki je edini celovečerni dokumentarni film v tekmovalni sekciji, 6. Ljubljana režiserja Igorja Šterka, ki je že doživela svojo slovensko premiero in 7. Pesnikov portret z dvojnikom režiserja Francija Slaka.

Kot vsako leto doslej bodo v Portorožu svoje barve zastopali tudi študentje AGRFT, predstavljen bo izbor TV produkcije različnih žanrov in dolžin ter druga prijavljena dela. V dopoldanskih urah pa bodo pester festivalski urnik dopolnjevali filmi v spremljevalnem programu. Kot posebno projekcijo bomo predvajali tudi film Danisa Tanoviæa NIKOGARŠNJA ZEMLJA.

Portoroški festival bo letos gostil enodnevno mednarodno producentsko delavnico v okviru izobraževalnih programov Audiovizualne Eureke: Kako se spopasti s koprodukcijami? Namenjena je domačim producentom, njihovim poslovnim partnerjem in vsem profesionalcem v filmski produkciji. Studio Viba bo pripravil predstavitev svoje dejavnosti: Kako gradimo novi filmski studio? in revija Literatura okroglo mizo na temo: Literatura in film.

5. Festival slovenskega filma Portorož 2002 bo ponudil predstavitev nacionalne kinematografije. Želja organizatorjev je, da se na ta način pripomore k razvijanju prepoznavne identitete slovenskega filma in se omogoči tako ustvarjalcem kot občinstvu strnjen pregled filmske produkcije pri nas.

Na svidenje v Portorožu 2002!

Živa Emeršič
Direktorica 5.FSF Portorož 2002