Slovenski filmi od Palm Springsa do Trsta

16. januar 2011
Danes, 17.januarja se je v ameriškem Palm Springsu zaključil mednarodni filmski festival, ki je posebno znan po sekciji, v kateri prikažejo kandidate za tujezičnega oskarja. 10.in 12. januarja so pokazali slovenskega kandidata 9:06, v režiji Igorja Šterka.

V istem programu so ameriški gledalci v glavni vlogi lahko videli slovensko igralko Ivo Krajnc, ki je nastopila v koprodukcijiBesa, režiserja Srdjana Karanovića, srbskem kandidatu za tujezičnega oskarja. 
V sekciji so pokazali kar 40 izmed letošnjih 65 prijavljenih filmov za tujezičnega oskarja.
Med njimi je v Palm Springsu nagrado občinstva in mednarodnega novinarskega združenja FIPRESCI prejel francoski kandidat Božji možje režiserja Xavierja Beauvoisa, ki je bil prikazan na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.


četrtek, 20.januarja pa se v Trstu začenja mednarodna filmski festival, ki je že več kot dvajset let najpomembnejši festival filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Italiji. Festival traja do 26.januarja. Otvoritveni dogodek bo slovenska koprodukcija Cirkus Columbia, oskarjevca Danisa Tanovića. V mednarodnem tekmovalnem programu celovečernih filmov
bodo prikazani filmi kot so Aurora, romunskega režiserja Cristija Puia, premierno prikazanega na zadnjem festivalu v Cannesu, srbski film Tilva Roš, režiserja Nikola Ležaića, zmagovalca zadnjega sarajevskega festivala. Slovenske barve bo v tem programu zastopal koprodukcijski film Besa, Srdjana Karanovića.


Letos bo največ slovenskih filmov prikazanih v sekciji Prostori filma, katerih teme se navezujejo na ožji geografski prostor festivala. Izbrani so bili igrani film Piran-Pirano Gorana Vojnovića, dokumentarni film Elena Katje Lenart in Marka Bratuša in kratki film Pogledi skozi železno zavesoAnje Medved. Filmi v tej sekciji tekmujejo za nagrado občinstva.
V tem letu so uvedli nov netekmovalni program animiranih filmov, v katerem bodo prikazali 13 filmov iz srednje in vzhodne Evrope. Slovenijo bo zastopal film štiriminutni film Mrtvaški plesveterana Konija Steinbacherja, ki je za to kategorijo prejel nagrado na zadnjem festivalu v Portorožu.


Že tretje leto poteka program Zidovi zvoka, v katerem prikazujejo filme, ki se ukvarjajo z glasbo. V tem programu bo prikazan tudi slovenski film Pesem upora Andraža Pöschla, ki nam pripoveduje o partizanskih pevskih zborih in njihovo povezanost z današnjo mlado generacijo na obeh straneh meje.


Ob filmih pa bo v Trstu od 19.do 21. januarja potekalo tudi koprodukcijsko srečanje z naslovom Ko vzhod sreča zahod, na katerem bo predstavljenih 16 filmskih projektov od Gruzije do Francije, ki so v fazi iskanja koproducentov. Slovenijo bo zastopala producentka Eva Rohrman (Forum Ljubljana) s projektom Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja.