Premiera filma Slovenka v Parizu

28. januar 2011
V petek, 28. januarja 2011 je v pariški kinodvorani Le Nouveau Latina potekala svečana francoska premiera slovenskega celovečernega filma Slovenka režiserja Damjana Kozoleta.

Film, ki je nastal v produkciji Vertigo / Emotionfilm v koprodukciji s tujimi partnerji bo 2. februarja začel svojo pot po francoskih kinodvoranah. Francoski distributer je Epicentre Films iz Pariza, ki je napovedal, da bo film predvajan na predvidoma 12 filmskih kopijah v Parizu in celotni Franciji. Gre za prvi slovenski film sploh, ki bo prikazan v redni kinodistribuciji v Franciji. Svečane premiere se bosta udeležila tudi režiser filma in slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej.

 

Slovenka je bila v kinodistribuciji že uspešno predvajana v ZDA, Kanadi, na Madžarskem, Nizozemskem, v Belgiji in Srbiji, čaka pa jo še distribucija v več državah. Film je bil do zdaj prikazan na preko šestdesetih mednarodnih filmskih festival po svetu in prejel več mednarodnih nagrad, med drugim tudi nagrado občinstva na festivalu Cinessonne v Parizu novembra lani. Ravno te dni ga prikazujejo tudi na mednarodnem festivalu v mestu Tromso na Norveškem.

 

Film Slovenka je v najpomembnejših filmskih revijah, kot so Variety, Moving Picture Magazin, Screen International in Filmmaker Magazin prejel odlične kritike, še več pa je bilo pozitivnih odzivov po vsakem festivalu in na številnih spletnih straneh in blogih. Film režiserja in ko-scenarista Damjana Kozoleta je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Ko-scenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal Silence, producent filma je Danijel Hočevar, glavno vlogo v filmu pa je odigrala debitantka Nina Ivanišin. V filmu igrajo še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.

 

Film so sofinancirali Filmski sklad republike Slovenije, Medienboard Berlin Brandenburg, Ministrstvo za kulturo republike Srbije in Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške, ob sodelovanju RTV Slovenija in FS Viba filma.

 

 Več na:

www.epicentrefilms.com

www.lenouveaulatina.com