Zadnja večerja v Ameriki

20. May 2002
Med 8. in 12. 5.je v New Yorku potekal
prvi Tribeca Film Festival pod okriljem Roberta De Nira, Martina Scorsese in Jane Rosental. Na njem so svetovno znani igralci, producenti in režiserji predstavljali svoje filme, v program festivala pa se je uvrstil tudi slovenski film, Zadnja večerja, ki sta jo navdušeni publiki predstavila Vojko Anzeljc in Matjaž Javšnik.

Igralec Matjaž Javšnik je o svojem srečanju z De Nirom izjavil: "Povsem preprost človek." Kot vsi veliki, bi lahko še dodali.

Prijavljenih je bilo preko 1.300 filomov, izbranih pa okoli 155. Na festivalu si je bilo moč ogledati:

Tekmovalni program:

  • 11 dokumentarnih filmov
  • 31 kratkih filmov
  • 15 celovečernih filmov ( poleg ameriških so bili iz Evrope le še štirje filmi: španski, italijanski, angleško-španski in slovenski film Zadnja večerja)

Posebne projekcije
Vseh projekcij je bilo 17, tako New Yorških kot svetovnih premier. Med njimi so bili tudi:

  • About the Boy (dir: Paul in Chris Weitz, avtorja American Pie; prod: Robert De Niro, Jane Rosenthal…, igra: Hugh Grant)
  • Insomnia (dir: Christopher Nolan; igra: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank)
  • Divine Secrets of the Ya Ya Sisterhood (dir: oskarjevec Calle Khouri; igra: Sandra Bullock)
  • Star Wars: episode II (dir: George Lucas; igra: Ewan McGregor)
  • Gattaca (dir: Andrew Niccol; prod: Danny DeVito…; igra: Ethan Hawke)

Najboljši filmi New Yorka Martina Scorseseja

  • 10 filmov Martina Scorsese

Akreditiranih je bilo okoli 550 novinarjev iz vsega sveta. Na otvoritvi so bili slavnostni govorci Nelson Mandela, Bill Clinton, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Hugh Grant in Robert De Niro, na zaključni prireditvi pa: Robert De Niro, Martin Scorsese, Jane Rosenthal, Helen Hunt in Kevin Spacey. Na premierah in zabavah smo lahko srečali tudi zvezde kot so: Al Pacino, Whoopi Goldberg, Sandra Bullock, Steve Buscemi, Robin Williams, Hilary Swank, Jim Jarmusch, Kevin Bacon in mnoge druge znane obraze iz filmske industrije.

Avtorji Zadnje večerje so na dvakrat razprodani projekciji filma naleteli na izjemen odziv publike in filmskih kritikov ter navezali stike z raznimi agencijami (United Artists, The Film Movement, Creative Artist Agency, Rudolph & Beer, Llp In Paramount Pictures ), ki se zanimajo za distribucijo Zadnje večerje v Ameriki.

Zadnja večerja je v Ameriki pobirala nagrade, tokrat kar tri. Na Mednarodnem festivalu svetovnega filma v Hustonu je film prejel Gold Remi Award v kategoriji komedij. Na festivalu Bare Bones so prejeli dve nagradi: nagrado za najboljši tuje jezični film strokovne žirije in nagrado publike.

Zadnja večerja je do sedaj razveseljevala publiko na kar 22 mednarodnih filmskih festivalih in prejela že 10 nagrad. V Ameriki se je film predstavil na osmih festivalih in zbral pet nagrad. Tudi v poletnih mesecih se bodo filmski koluti Zadnje večerje vrteli na desetih festivalih na različnih koncih sveta.