Vilko Filač

Rojen na Ptuju. Že v mladih letih je snemal amaterske filme, nato je študiral fotografijo na FAMU v Pragi, kjer je spoznal Emirja Kusturico. Z njim je začel plodno sodelovanje in bil njegov direktor fotografije v TV filmih Neveste prihajajo, Bife Titanik in v filmih Se spominjaš Dolly Bell, Oče na službenem potovanju, Dom za obešanje, Arizona Dream in Underground. Kot snemalec oz. režiser je posnel nekaj kratkometražnikov. Bil je direktor fotografije v številnih slovenskih filmih, kot tudi Maščevanju (Osveta, 1986) Nenada Djapića in The Forgotten (1989) Jamesa Keacha, v devetdesetih pa je po velikem uspehu Kusturičinih filmov sodeloval pri številnih ameriških produkcijah. Nekaj časa je bil docent na AGRFT.

Filmografija

Direktor fotografije
Lovec oblakov (2009) kratki igrano-animirani film
Skrbnik (2008) kratki igrani film
(A) torzija (2002) kratki igrani film
Dom za vešanje (1989) celovečerni igrani film
Osveta (1986) celovečerni igrani film
Butnskala (1985) celovečerni igrani film
Otac na službenom putu (1985) celovečerni igrani film
Strici so mi povedali (1984) TV nadaljevanka
Veselo gostivanje (1984) celovečerni igrani film
Trije prispevki k slovenski blaznosti (1983) celovečerni igrani film
Na domačiji (1982) kratki dokumentarni film
Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982) celovečerni igrani film
Sjećaš li se Dolly Bell (1981) celovečerni igrani film
Čez tri gore, čez tri dole (1980) kratki dokumentarni informativni film
Slovin (1980) kratki dokumentarni propagandni film
Amen pod kamen (1979) študijski igrani film
Priporočilo za lonec in žlico (1978) kratki dokumentarni informativni film
Etika v cestnem prometu (1978) kratki dokumentarni instruktivni film
Triglav 200 (1978) kratki dokumentarni film
Obličja dela in gradenj (1977) kratki dokumentarni propagandni film
Preprosto povedano (1976) kratki dokumentarni učni film
Režiser
Čez tri gore, čez tri dole (1980) kratki dokumentarni informativni film
Scenarist
Etika v cestnem prometu (1978) kratki dokumentarni instruktivni film
Snemalec
Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982) celovečerni igrani film