Maja Weiss

Režiserka in scenaristka. Filmsko in televizijsko režijo je diplomirana na AGRFT v Ljubljani. Njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) je prejel številne mednarodne nagrade, vključno z nagrado na berlinskem filmskem festivalu za najbolj inovativen evropski film in nominacijo Evropske filmske akademije za  najboljši prvenec. Sledila sta celovečerna igrana filma Instalacija ljubezni (2007, posebna nagrada žirije na festivalu v Trstu) in televizijski film Skriti spomin Angele Vode (2009, nominacija za najboljši TV film na Prix Europa). Poleg številnih dokumentarnih filmov , predzadnji iz 2010 je Kam je izginil delavski razred ? , je avtorica tudi izjemno uspešnih celovečernih dokumentarnih filmov Fant, pobratim smrti (1992), Cesta bratstva in enotnosti (1999) in Dar Fur – Vojna za vodo (2008, v ko-režiji s Tomom Križnarjem).   Njena filmografija vključuje čez 40 filmov različnih dolžni in žanrov, za svoje dosedanjo delo pa je prejela več kot 30 domačih in tujih nagrad. Njeni filmi so bili prikazovani po celem svetu na več kot 100 festivalih in nekaterih evropskih televizijah. Je čanica EFA, DSFU, DSR in AIPE.

Filmografija

Asistent režije
Srčna dama (1991) celovečerni igrani film
Ječarji (1990) celovečerni igrani film
Direktor fotografije
My way 50 (2018) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Cesta bratstva in enotnosti (1999) celovečerni dokumentarni TV film
Montažer
BANDITENKINDER - SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI (2014) dokumentarni
Fant, pobratim smrti 2 (2012) dokumentarni
Nastopajoči
Ječarji (1990) celovečerni igrani film
Oblikovalec zvoka
Instalacija ljubezni (2007) celovečerni igrani film
Producent
My way 50 (2018) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (2017) dokumentarni
BANDITENKINDER - SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI (2014) dokumentarni
Režiser
My way 50 (2018) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (2017) dokumentarni
BANDITENKINDER - SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI (2014) dokumentarni
Oči in ušesa boga (2012) dokumentarni
Fant, pobratim smrti 2 (2012) dokumentarni
Odkrivanje skritega spomina Angele Vode (2011) dokumentarni
Angela vode: Skriti sponim (2009) celovečerni igrani TV film
Občutek za veter (2008) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Instalacija ljubezni (2007) celovečerni igrani film
Hočem osvojiti svet – Portret igralke Marije Vere (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Foto/Photo portret Joco Žnidaršič, Neznosna lahkost fotografiranja (2005) srednjemetražni dokumentarni TV film
Pod Prešernovo glavo (2004) kratki dokumentarni TV film
Child in time (2004) kratki igrani film
Novi svet (2003) TV nadaljevanka
Varuh meje (2002) celovečerni igrani film
Nuba, čisti ljudje (2000) kratki dokumentarni TV film
Cesta bratstva in enotnosti (1999) celovečerni dokumentarni TV film
Adrian (1998) kratki igrani film
Foto film 2001 (1996) kratki dokumentarni TV film
Trst na meji (1995) celovečerni dokumentarni TV film
Na poti nazaj (1994) celovečerni dokumentarni TV film
Vaški učitelj (1993) kratki igrani TV film
Fant, pobratim smrti (1992) kratki dokumentarni TV film
Balkanski revolveraši (1991) študijski igrani film
Volite mene (1990) kratki dokumentarni TV film
Dež (1987) študijski igrani film
Mali Rus (1986) študijski dokumentarni film
Scenarist
My way 50 (2018) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (2017) dokumentarni
BANDITENKINDER - SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI (2014) dokumentarni
Fant, pobratim smrti 2 (2012) dokumentarni
Vedno mlada Slovenija (2011) dokumentarni
Odkrivanje skritega spomina Angele Vode (2011) dokumentarni
Angela vode: Skriti sponim (2009) celovečerni igrani TV film
Občutek za veter (2008) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Dar Fur - Vojna za vodo (2008) dokumentarni
Instalacija ljubezni (2007) celovečerni igrani film
Hočem osvojiti svet – Portret igralke Marije Vere (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Foto/Photo portret Joco Žnidaršič, Neznosna lahkost fotografiranja (2005) srednjemetražni dokumentarni TV film
Pod Prešernovo glavo (2004) kratki dokumentarni TV film
Child in time (2004) kratki igrani film
Varuh meje (2002) celovečerni igrani film
Nuba, čisti ljudje (2000) kratki dokumentarni TV film
Cesta bratstva in enotnosti (1999) celovečerni dokumentarni TV film
Adrian (1998) kratki igrani film
Foto film 2001 (1996) kratki dokumentarni TV film
Trst na meji (1995) celovečerni dokumentarni TV film
Na poti nazaj (1994) celovečerni dokumentarni TV film
Balkanski revolveraši (1991) študijski igrani film
Volite mene (1990) kratki dokumentarni TV film
Dež (1987) študijski igrani film
Mali Rus (1986) študijski dokumentarni film
Snemalec
Vedno mlada Slovenija (2011) dokumentarni