Tugo Štiglic

Rojen v Ljubljani in se zgodaj (1956) zapisal v zgodovino slovenskega filma s svojim nastopom v filmu Dolina miru, ki ga je režiral njegov oče, France Štiglic. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomiral iz umetnostne zgodovine, nato pa asistiral številnim slovenskim režiserjem. Samostojno, za Vibo film ali TV Ljubljano je realiziral reportažne, propagandne in etnografske filme ter TV dokumentarne oddaje. Od njegovih kratkometražnikov gre omeniti vsaj To človeka jezi, lep in živ filmski portret bivšega aktivista narodnoobrambene organizacije TIGR, s katerim je prejel Zlato medaljo na Beograjskem festivalu leta 1985. Njegov prvi celovečerec Poletje v školjki je bil deležen dveh mednarodnih priznanj, zaradi velikega uspeha pri občinstvu pa so se avtorji in Viba film odločili posneti še nadaljevanje.

Filmografija

Asistent režije
Triangel (1991) celovečerni igrani film
Živela svoboda (1987) celovečerni igrani film
Ljubezen (1984) celovečerni igrani film
Leta odločitve (1984) celovečerni igrani film
Veselo gostivanje (1984) celovečerni igrani film
Razseljena oseba (1982) celovečerni igrani film
Učna leta izumitelja Polža (1982) celovečerni igrani film
Ko zorijo jagode (1978) celovečerni igrani film
Praznovanje pomladi (1978) celovečerni igrani film
Sreča na vrvici (1977) celovečerni igrani film
Idealist (1976) celovečerni igrani film
Povest o dobrih ljudeh (1975) celovečerni igrani film
Med strahom in dolžnostjo (1975) celovečerni igrani film
Pastirci (1973) celovečerni igrani film
Sedmina (1969) celovečerni igrani film
Nastopajoči
Dolina miru (1956) celovečerni igrani film
Režiser
Črni bratje (2010) igrani
Pozabljeni zaklad (2002) celovečerni igrani film
Dvojne počitnice (2001) TV nadaljevanka
Nebotičnik (2000) kratki dokumentarni TV film
Patriot (1998) celovečerni igrani film
Tantadruj (1994) celovečerni igrani TV film
Nasmeh pod pajčolanom (1993) celovečerni igrani TV film
Poletje v školjki (II) (1988) celovečerni igrani film
Mesto (1987) kratki igrani film
Poletje v školjki (1986) celovečerni igrani film
Moj premalo slavni stric (1986) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
To človeka jezi (1984) kratki dokumentarni film
Kasač (1984) kratki dokumentarni film
Kozolec (1983) kratki dokumentarni film
Akne (1983) kratki dokumentarni propagandni film
Scenarist
Dvojne počitnice (2001) TV nadaljevanka
Nebotičnik (2000) kratki dokumentarni TV film
Nasmeh pod pajčolanom (1993) celovečerni igrani TV film
Poletje v školjki (II) (1988) celovečerni igrani film
Mesto (1987) kratki igrani film
Poletje v školjki (1986) celovečerni igrani film
Moj premalo slavni stric (1986) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Kasač (1984) kratki dokumentarni film
To človeka jezi (1984) kratki dokumentarni film
Kozolec (1983) kratki dokumentarni film