France Štiglic

Rojen v Kranju, študiral pravo v Ljubljani, med NOB partizan in novinar. Po vojni je bil med glavnimi organizatorji filmske proizvodnje v Sloveniji. Angažiran v političnem in kulturnem življenju je zasedel visoke politične funkcije, med drugim je bil minister za kulturo. Dolgo let je poučeval filmsko režijo na AGRFT. Za Deveti krug je prejel nominacijo za Oskarja za najboljši tujejezični film. Umrl je v Ljubljani.

Filmografija

Avtor priredbe scenarija
Pastirci (1973) celovečerni igrani film
Nevidni bataljon (1967) celovečerni igrani film
Balada o trobenti in oblaku (1961) celovečerni igrani film
Dolina miru (1956) celovečerni igrani film
Montažer
SLO v Beli krajini (1972) kratki dokumentarni film
Svet na Kajžarju (1952) celovečerni igrani film
Režiser
Veselo gostivanje (1984) celovečerni igrani film
Strici so mi povedali (1984) TV nadaljevanka
Praznovanje pomladi (1978) celovečerni igrani film
Povest o dobrih ljudeh (1975) celovečerni igrani film
Mladost na stopnicah (1973) otroška TV nadaljevanka
Pastirci (1973) celovečerni igrani film
Kamnik (1973) kratki dokumentarni film
SLO v Beli krajini (1972) kratki dokumentarni film
Bratovščina Sinjega galeba (1969) TV nadaljevanka
Amandus (1966) celovečerni igrani film
VOS (1965) TV nadaljevanka
Ne joči, Peter (1964) celovečerni igrani film
Tistega lepega dne (1962) celovečerni igrani film
Balada o trobenti in oblaku (1961) celovečerni igrani film
Deveti krug (1960) celovečerni igrani film
Viza za zloto (1959) celovečerni igrani film
Dolina miru (1956) celovečerni igrani film
Volča noć (1955) celovečerni igrani film
Slovo od Borisa Kidriča (1953) kratki dokumentarni reportažni film
Svet na Kajžarju (1952) celovečerni igrani film
Trst (1951) celovečerni igrani film
Na svoji zemlji (1948) celovečerni igrani film
Mladina gradi (1946) kratki dokumentarni film
Vojni zločinci bodo kaznovani (1946) kratki dokumentarni reportažni film
Scenarist
Tantadruj (1994) celovečerni igrani TV film
Veselo gostivanje (1984) celovečerni igrani film
Strici so mi povedali (1984) TV nadaljevanka
Povest o dobrih ljudeh (1975) celovečerni igrani film
SLO v Beli krajini (1972) kratki dokumentarni film
VOS (1965) TV nadaljevanka
Tistega lepega dne (1962) celovečerni igrani film
Slovo od Borisa Kidriča (1953) kratki dokumentarni reportažni film
Maščujmo in kaznujmo (1946) kratki dokumentarni film
Vojni zločinci bodo kaznovani (1946) kratki dokumentarni reportažni film
Mladina gradi (1946) kratki dokumentarni film
Sodelavec scenarista
Ne joči, Peter (1964) celovečerni igrani film