Jože Pogačnik

Rojen v Mariboru. Študiral je režijo na ljubljanski AGRFT. Ukvarjal se je najprej s filmsko kritiko, vendar se je kasneje uveljavil predvsem kot avtor izrazito kritičnih in angažiranih dokumentarnih del. Za svoje številne filme je v več kot tridesetletni karieri prejel pomembna priznanja doma in v tujini (Prešernova nagrada za Naročenega ženina in Srebrnega medveda v Berlinu za Tri etude). Leta 1967 je posnel svoj prvi celovečerni film Grajski biki po scenariju Primoža Kozaka - nemirna mladostniška zgodba, ki se dogaja v domu za vojne sirote. Do njegovega drugega celovečerca je moralo preteči 18 let. Po družbeno kritičnem Našem človeku je v Kavarni Astoriji opisal ključni moment svojega rojstnega mesta.

Filmografija

Montažer
Motonauma 70 (1971) kratki dokumentarni športni film
Zlati fantje (1970) kratki dokumentarni športni film
Ko sem majhen bil, sem bil zdrav, vesel (1969) kratki dokumentarni film
Nastopajoči
Jara gospoda (1953) celovečerni igrani film
Režiser
Anton Martin Slomšek - Slovenec za vse čase (1996) kratki dokumentarni TV film
France Balantič (1993) kratki igrano-dokumentarni TV film
Slovenija, ljubezen moja (1992) kratki dokumentarni film
Kavarna Astoria (1989) celovečerni igrani film
Portret Bojana Adamiča (1987) kratki dokumentarni film
Portret Vlada Kozaka (1986) kratki dokumentarni film
Budnica (1986) kratki dokumentarni film
Naš človek (1985) celovečerni igrani film
Tito v Sloveniji (1984) kratki dokumentarni film
Naš praznik je delovni dan (1984) kratki dokumentarni informativni film
Edvard Kocbek (Skica za portret) (1984) kratki dokumentarni film
Turistične prireditve v Sloveniji (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Tri krat naši (1982) kratki dokumentarni film
Zadeva: Slovensko gospodarstvo (1982) kratki dokumentarni informativni film
Od kongresa do kongresa (1982) kratki dokumentarni film
Slovo (1981) kratki dokumentarni film
Ljubljana (1981) kratki dokumentarni film
Impol - aluminijasti odbijači (1980) kratki dokumentarni propagandni film
Smer - revolucija (1980) kratki dokumentarni film
Kafilerija - varstvo okolja (1979) kratki dokumentarni film
Iskra danes (1978) kratki dokumentarni propagandni film
Razgledi po slovenskem gospodarstvu (1978) kratki dokumentarni informativni film
Iskra dela za vas (1978) kratki dokumentarni propagandni film
Beli nomadi (1978) kratki dokumentarni reportažni film
Darilo, ki pomeni upanje - dializa (1977) kratki dokumentarni film
Ta hiša je moja, pa vendar moja ni (1976) kratki dokumentarni film
Prva ljubezen (1976) kratki igrani film
Sarabanda za 17. regiment (1976) kratki dokumentarni film
Toper Coctail (1976) kratki reklamni film
Tu so - naši so (1976) kratki dokumentarni propagandni film
Toper Zima (1976) kratki reklamni film
150 let pozneje (1975) kratki dokumentarni propagandni film
Pot k sosedu (1975) kratki dokumentarni film
Crveni sneg na Pohorju (1974) kratki dokumentarni film
Človek z masko (1974) kratki dokumentarni športni film
Šport na ulici (1974) kratki dokumentarni film
46. vzporednik (1973) kratki dokumentarni film
Velana (1973) kratki igrani reklamni film
Sledim soncu (1972) kratki dokumentarni športni film
Cukrarna (1972) kratki dokumentarni film
Viličarji (1972) kratki dokumentarni instruktivni film
Motonauma 70 (1971) kratki dokumentarni športni film
Tri etude za Cathy in Miloša (1971) kratki dokumentarni športni film
Zlati fantje (1970) kratki dokumentarni športni film
Nedelja v bolnišnici (1969) kratki dokumentarni film
Kvišku (1969) kratki dokumentarni športni film
Ko sem majhen bil, sem bil zdrav, vesel (1969) kratki dokumentarni film
Snaga je pol zdravja (1967) kratki dokumentarni film
Jutrišnje Delo (1967) kratki dokumentarni film
Grajski biki (1967) celovečerni igrani film
Metalna (1965) kratki dokumentarni propagandni film
Derby (1965) kratki dokumentarni film
Naročeni ženin (1965) kratki dokumentarni film
Žičnica (1965) kratki dokumentarni reklamni film
Na stranskem tiru (1964) kratki dokumentarni film
Strogo zaupno (1963) kratki dokumentarni
Deklica z rdečim glavnikom (1962) kratki igrani film
Mali omnibus (1962) kratki igrani satirični film
Dober dan (1962) kratki igrani satirični film
Kako to boli (1961) kratki dokumentarni film
Zanigrad (1961) kratki dokumentarni film
Novo Velenje (1960) kratki dokumentarni propagandni film
Sestra (1960) kratki igrani propagandni film
Zaklad v dolini (1960) kratki dokumentarni propagandni film
Arbissima (1959) kratki dokumentarni film
Janez Cesar (1959) kratki dokumentarni film
Scenarist
Anton Martin Slomšek - Slovenec za vse čase (1996) kratki dokumentarni TV film
Slovenija, ljubezen moja (1992) kratki dokumentarni film
Edvard Kocbek (Skica za portret) (1984) kratki dokumentarni film
Tito v Sloveniji (1984) kratki dokumentarni film
Naš praznik je delovni dan (1984) kratki dokumentarni informativni film
Turistične prireditve v Sloveniji (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Tri krat naši (1982) kratki dokumentarni film
Od kongresa do kongresa (1982) kratki dokumentarni film
Slovo (1981) kratki dokumentarni film
Impol - aluminijasti odbijači (1980) kratki dokumentarni propagandni film
Kafilerija - varstvo okolja (1979) kratki dokumentarni film
Beli nomadi (1978) kratki dokumentarni reportažni film
Razgledi po slovenskem gospodarstvu (1978) kratki dokumentarni informativni film
Darilo, ki pomeni upanje - dializa (1977) kratki dokumentarni film
Toper Coctail (1976) kratki reklamni film
Prva ljubezen (1976) kratki igrani film
Toper Zima (1976) kratki reklamni film
Tu so - naši so (1976) kratki dokumentarni propagandni film
150 let pozneje (1975) kratki dokumentarni propagandni film
Človek z masko (1974) kratki dokumentarni športni film
Šport na ulici (1974) kratki dokumentarni film
46. vzporednik (1973) kratki dokumentarni film
Velana (1973) kratki igrani reklamni film
Sledim soncu (1972) kratki dokumentarni športni film
Tri etude za Cathy in Miloša (1971) kratki dokumentarni športni film
Motonauma 70 (1971) kratki dokumentarni športni film
Zlati fantje (1970) kratki dokumentarni športni film
Nedelja v bolnišnici (1969) kratki dokumentarni film
Kvišku (1969) kratki dokumentarni športni film
Snaga je pol zdravja (1967) kratki dokumentarni film
Jutrišnje Delo (1967) kratki dokumentarni film
Metalna (1965) kratki dokumentarni propagandni film
Žičnica (1965) kratki dokumentarni reklamni film
Strogo zaupno (1963) kratki dokumentarni
Arbissima (1959) kratki dokumentarni film
Janez Cesar (1959) kratki dokumentarni film
Sodelavec scenarista
Grajski biki (1967) celovečerni igrani film