Jurij Gruden

Jurij Gruden se je rodil leta 1975 v Trstu. Leta 1996 je začel študij na ljubljanski AGRFT, smer filmska in televizijska režija. V teku študija je posnel kratkometražni dokumentarec »Podobe mesta« (1998), kateremu sta sledila kratka igrana filma »Nekoga moraš imeti rad« (2001) in »Selitev« (2002). Poleg igranih in dokumentarnih filmov je posnel še kratke televizijske drame: »Trijangel« (2001), »Na čakanju« (2003) (Babičeva nagrada za najboljšo študentsko televizijsko dramo) in »Enco, hvala!« (2003). Leta 2007 je posnel celovečerni dokumentarni film o slovenskem fotoreporterju »Edi Šelhaus: Bil sem zraven«, za katerega je napisal scenarij. Leta 2008 je posnel dokumentarni film »Glasnik slovenske brežine« o pesniku Igu Grudnu, pri katerem je sodeloval tudi kot ko-scenarist.V letu 2010 je režiral dokumentarna filma »Na koncu Tržaške«, portret košarkarskega trenerja Petra Brumna in skupaj z režiserjem Martinom Turkom »Muzika od Trsta do Trbiža«, pregled glasbenega delovanja Slovencev v Italiji ob stoletnici Glasbene matice iz Trsta.

Filmografija

Montažer
Živeti kamen (2014) dokumentarni
Režiser
Živeti kamen (2014) dokumentarni
Na koncu Tržaške (2010) neznan
Muzika od Trsta do Trbiža (2010) neznan
Glasnik slovenske brežine (2008) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Edi Šelhaus: Bil sem zraven (2007) celovečerni dokumentarni film
Na čakanju (2003) TV etuda
Selitev (2002) študijski igrani film
Triangel (2001) TV etuda
Nekoga moraš imeti rad (2001) študijski igrani film
Podobe mesta (2000) študijski dokumentarni film
Scenarist
Živeti kamen (2014) dokumentarni
Na koncu Tržaške (2010) neznan
Glasnik slovenske brežine (2008) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Edi Šelhaus: Bil sem zraven (2007) celovečerni dokumentarni film
Na čakanju (2003) TV etuda
Selitev (2002) študijski igrani film
Triangel (2001) TV etuda
Nekoga moraš imeti rad (2001) študijski igrani film
Podobe mesta (2000) študijski dokumentarni film