Franci Slak

Rodil se je 1. februarja 1953 v Krškem, umrl je 27. oktobra 2007 v Ljubljani. Študij filmske režije je dokončal leta 1978 na Akademiji za film v Lodzu na Poljskem. Že pred študijem in med njim je posnel več amaterskih eksperimentalnih dokumentarnih filmov. Za TV Ljubljano je realiziral poleg manjših del tudi svoj prvi celovečerec Krizno obdobje (1980). Z ženskim portretom Eva (1985) in demencialno satiričnim apologom Butnskala (1985) se je uveljavil kot eden zanimivejših avtorjev mlajšega rodu. Za celovečerec Hudodelci (1987) in izvirno TV igro Nasmehi (1987) je leta 1989 prejel nagrado Prešernovega sklada. Pred smrtjo je posnel nizkoproračunski avtobiografski film z naslovom Kakor v nebesih, tako na zemlji, ki je bil javno predvajan v decembru leta 2007 na RTV Slovenija

Bil je scenarist, režiser, producent eksperimentalnih, igranih, dokumentarnih in TV filmov, videa in multimedijev ter ustanovitelj produkcijske hiše Bindweed Soundvision (1992). Bil je tudi redni profesor filmske režije na AGRFT.

Filmografija

Avtor dialogov
Eva (1983) celovečerni igrani film
Avtor priredbe scenarija
Eva (1983) celovečerni igrani film
Direktor fotografije
Kras 88 (1982) kratki dokumentarni film
Mentor
Noč v hotelu (1999) študijski igrani film
Otroci na cesti (1998) študijski igrani film
Zjutro (1998) študijski igrani film
Zijalo (1998) študijski dokumentarni film
Vbod (1998) študijski dokumentarni film
Oglas (1998) študijski igrani film
Dim ni kar dim (1998) študijski dokumentarni film
Stan (1998) študijski dokumentarni film
Brez štroma (1997) študijski dokumentarni film
Vivere (1997) študijski igrani film
Romeo in Julija iz Kočevskega roga (1997) študijski dokumentarni film
Izgubljene besede (1996) študijski igrani film
Pepelca (1996) študijski dokumentarni film
Smehljaj (1996) študijski igrani film
Diareja Co. (1996) študijski dokumentarni film
Montažer
Stanislaw Lem (1984) kratki dokumentarni film
Na domačiji (1982) kratki dokumentarni film
Kras 88 (1982) kratki dokumentarni film
Nastopajoči
Usodni telefon (1987) celovečerni igrani film
Ovni in mamuti (1985) igrano dokumentarni
Krizno obdobje (1981) celovečerni igrani film
Producent
Slepa pega (2002) celovečerni igrani film
Ko zaprem oči (1993) celovečerni igrani film
Režiser
Flosarji (2005) dokumentarni
Pesnikov portret z dvojnikom (2003) celovečerni igrani film
Križišče 2 (2000) kratki risani film
Križišče (1998) kratki risani film
Med nebom in zemljo (1997) kratki dokumentarni TV film
Pet majskih dni (1997) celovečerni igrani TV film
Duh velikih jezer (1995) celovečerni dokumentarni TV film
Ko zaprem oči (1993) celovečerni igrani film
Rojstvo naroda (1992) kratki dokumentarni TV film
Hudodelci (1987) celovečerni igrani film
Nasmehi (1987) celovečerni igrani TV film
Portret Avgusta Černigoja (1986) kratki dokumentarni film
Butnskala (1985) celovečerni igrani film
Stanislaw Lem (1984) kratki dokumentarni film
Eva (1983) celovečerni igrani film
Na domačiji (1982) kratki dokumentarni film
Kras 88 (1982) kratki dokumentarni film
Ribolov (1981) otroška TV igra
Krizno obdobje (1981) celovečerni igrani film
Daily News (1981) celovečerni dokumentarni film
Nabiralništvo (1980) kratki dokumentarni instruktivni film
Venec (1979) kratki igrani film
Scenarist
Prehod (2008) celovečerni igrani film
Križišče 2 (2000) kratki risani film
Križišče (1998) kratki risani film
Med nebom in zemljo (1997) kratki dokumentarni TV film
Duh velikih jezer (1995) celovečerni dokumentarni TV film
Ko zaprem oči (1993) celovečerni igrani film
Hudodelci (1987) celovečerni igrani film
Stanislaw Lem (1984) kratki dokumentarni film
Kras 88 (1982) kratki dokumentarni film
Na domačiji (1982) kratki dokumentarni film
Krizno obdobje (1981) celovečerni igrani film
Ribolov (1981) otroška TV igra
Daily News (1981) celovečerni dokumentarni film
Nabiralništvo (1980) kratki dokumentarni instruktivni film
Venec (1979) kratki igrani film