Filip Robar Dorin

Filip Robar Dorin, scenarist, režiser in montažer, se je rodil v Boru, Srbija, 8.9.1940. Študiral je primerjalno književnost in filozofijo na FF v Ljubljani ter filmsko scenaristiko, režijo, kamero in montažo na Columbia Collegeu v Chicagu, kjer je tudi diplomiral 1969. Dve leti je poučeval filmsko prakso in zgodovino na inštitutu Montesano v Gstaadu, Švica, potem pa je bil do leta 1980 asistent za filmsko režijo in igro na AGRFT v Ljubljani. V začetku osemdesetih let je ustanovil eno prvih neodvisnih producentskih podjetij Filmske alternative, pozneje Filmal Pro. Kot filmski ustvarjalec je podpisal preko 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov, med drugimi tudi naslednje: Posebna šola (1972), Xenia na gostovanju (1975), Si videl (1977), Pogled stvari (1978), Ristanc (1981), Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust (1984), Novomeška pomlad (1988), Ljudnica (1989), Nebo nad Ženavljami ali dan, ko nam je Evropa padla na glavo (1994), Alternativna terapevtska skupnost (1996), Bogdan Borčić (2009), Zmago Jeraj (2010) in Merimase (2010). Kot avtor celovečernih filmov je podpisal 10 celovečernih igranih in dokumentarnih filmov, med njimi Srečanja (1975, izgubljen), Sence bližnjih prednikov (1978), Opre Roma (1983), Ovni in mamuti (1985), Veter v mreži (1989), Za resnični konec vojne - Rogenrol (1991), Striptih (1995), Trdinov ravs (2004), Aven čhavora (2005), Vivat Kozina (2007), Veter se požvižga (2008) in Pot v Gaj – Opre Roma 3 (2011). Robar Dorin je tudi avtor številnih celovečernih filmskih in video portretov slovenskih pesnikov in pisateljev, glasbenikov in slikarjev. Je dobitnik mnogih domačih in mednarodnih filmskih nagrad, med njimi Badjurove, Trdinove, nagrade Prešernovega sklada, Zlate arene na festivalu YU filma v Pulju, nagrade Finninvest na festivalu v Gorici 1989, nagrade publike na video festivalu San Gio' v Veroni 1999, Velika nagrade Beograda 1983, Velika nagrada Mannheima 1985, nagrade Viktor revije STOP za najboljše igrano televizijsko delo 1995. V letu 2010 je prejel nagrado Metoda Badjure za življensko delo na področju filmske ustvarjalnosti in kulture. Samostojni ustvarjalec in neodvisni cineast Filip Robar Dorin na popolnoma samosvoj način prikazuje in analizira eksistencialna vprašanja sodobnega slovenskega človeka, uvaja moderno psihodinamično in sintetično metodo dela s poklicnimi in ljubiteljskimi igralci ter brezkompromisno razgalja slabosti človeške individualne, družbene, etične in politične sfere na Slovenskem v zadnjih treh desetletjih. Ob filmskem delu se posveča tudi pisanju in prevajanju. Napisal je obsežno izvirno besedilo Dokumentarni film v kinu (Ekran 2004), knjigo Resničnost in resnica v dokumentarnem filmu (Umco 2008) ter filmske eseje Kinemi (Ekran 2005), za katera še išče založnika. Prevaja tudi novejšo ameriško poezijo in prozo ter eseje o teoriji in praksi filma iz angleščine in francoščine, med njimi tudi Zapiske o kinematografu Roberta Bressona (Kinotečni zvezki 1997).

Filmografija

Direktor fotografije
Vinogradniki (1979) kratki dokumentarni učni film
Posebna šola (1972) kratki dokumentarni film
Dramaturg
Pot v gaj / Opre roma 3 (2011) igrano dokumentarni
Vivat Kozina (2007) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Kostumograf
Trdinov ravs (2005) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Montažer
Striptih (1995) celovečerni igrani TV film
Veter v mreži (1989) celovečerni igrani film
Ovni in mamuti (1985) igrano dokumentarni
Opre Roma - Pamet v roke, ko boš v drugo ustvarjal svet (1983) celovečerni dokumentarni film
Pogled stvari (1979) kratki igrani eksperimentalni film
Xenia na gostovanju (1975) eksperimentalni
Nastopajoči
Vampir z Gorjancev (2008) celovečerni igrani TV film
Producent
Ovni in mamuti (1985) igrano dokumentarni
Režiser
Pot v gaj / Opre roma 3 (2011) igrano dokumentarni
Bogdan Borčić (2009) srednjemetražni dokumentarni TV film
Veter se požvižga (2008) celovečerni igrani film
Vivat Kozina (2007) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Aven čhavora (2005) celovečerni dokumentarni film
Trdinov ravs (2005) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Slasti jezika - portret Milana Jesiha (1998) kratki dokumentarni TV film
Maša za moje ustreljene (1997) kratki dokumentarni TV film
Striptih (1995) celovečerni igrani TV film
Nebo nad Ženavljami ali Dan, ko nam je Evropa padla na glavo (1994) kratki igrano-dokumentarni TV film
Krka - poročilo o zdravju reke (1993) kratki dokumentarni TV film
Čudenja in zrenja (pesnik Jože Snoj) (1993) kratki dokumentarni TV film
B. E. R. N. I. K. (1992) celovečerni dokumentarni TV film
Najpomembnejše se sporoča v tišini (1992) kratki dokumentarni TV film
Šalamun v Babilonu (1992) kratki dokumentarni TV film
Opera mobile (1992) kratki dokumentarni TV film
Za resnični konec vojne (1991) celovečerni dokumentarni TV film
Rogenrol - za resnični konec vojne (1991) celovečerni dokumentarni TV film
Veter v mreži (1989) celovečerni igrani film
Krka včeraj-danes-jutri (1987) kratki dokumentarni film
Ovni in mamuti (1985) igrano dokumentarni
Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust (1984) kratki igrani film
Opre Roma - Pamet v roke, ko boš v drugo ustvarjal svet (1983) celovečerni dokumentarni film
Jonov let (1981) celovečerni igrani TV film
Ristanc (1981) kratki igrani film
Pogled stvari (1979) kratki igrani eksperimentalni film
Vinogradniki (1979) kratki dokumentarni učni film
Xenia na gostovanju (1975) eksperimentalni
Posebna šola (1972) kratki dokumentarni film
Scenarist
Pot v gaj / Opre roma 3 (2011) igrano dokumentarni
Bogdan Borčić (2009) srednjemetražni dokumentarni TV film
Veter se požvižga (2008) celovečerni igrani film
Vivat Kozina (2007) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Trdinov ravs (2005) celovečerni igrano-dokumentarni TV film
Aven čhavora (2005) celovečerni dokumentarni film
Slasti jezika - portret Milana Jesiha (1998) kratki dokumentarni TV film
Maša za moje ustreljene (1997) kratki dokumentarni TV film
Striptih (1995) celovečerni igrani TV film
Za resnični konec vojne (1991) celovečerni dokumentarni TV film
Rogenrol - za resnični konec vojne (1991) celovečerni dokumentarni TV film
Veter v mreži (1989) celovečerni igrani film
Ovni in mamuti (1985) igrano dokumentarni
Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust (1984) kratki igrani film
Opre Roma - Pamet v roke, ko boš v drugo ustvarjal svet (1983) celovečerni dokumentarni film
Jonov let (1981) celovečerni igrani TV film
Ristanc (1981) kratki igrani film
Pogled stvari (1979) kratki igrani eksperimentalni film
Vinogradniki (1979) kratki dokumentarni učni film
Xenia na gostovanju (1975) eksperimentalni
Posebna šola (1972) kratki dokumentarni film
Scenograf
Slasti jezika - portret Milana Jesiha (1998) kratki dokumentarni TV film
Snemalec zvoka
Rogenrol - za resnični konec vojne (1991) celovečerni dokumentarni TV film