Damjan Kozole

Rojen v Brežicah leta 1964. Njegov prvi celovečerec Usodni telefon je bil eden prvih neodvisnih filmov v Jugoslaviji. Porno film in Rezervni deli sta bila proglašena za slovenska filma leta. Film Rezervni deli je bil prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala v Berlinu leta 2003 in prejel več mednarodnih nagrad. Bil je tudi v izboru za Evropsko filmsko nagrado in slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Kozole je leta 2004 sodeloval pri filmskem omnibusu Vizije Evrope, trenutno pa pripravlja koprodukcijski film Temna stran zemlje. Je član Evropske filmske akademije in soustanovitelj producentske hiše Emotionfilm.

Filmografija

Nastopajoči
Hudodelci (1987) celovečerni igrani film
Režiser
Meje (2016) dokumentarni
Nočno življenje (2016) igrani
Projekt: rak (2013) dokumentarni
Dolge počitnice (2012) dokumentarni
Slovenka (2009) celovečerni igrani film
Bogdan Grom (2009) srednjemetražni dokumentarni TV film
Za vedno (2008) celovečerni igrani film
Delo osvobaja (2004) celovečerni igrani TV film
Rezervni deli (2003) celovečerni igrani film
Porno film (2000) celovečerni igrani film
Stereotip (1997) celovečerni igrani film
Neme podobe slovenskega filma (1995) kratki dokumentarni film
Rojevanje Leara (1993) celovečerni dokumentarni film
Zdravljica (1992) kratki igrani film
Enfant terrible (1991) kratki dokumentarni film
Remington (1988) celovečerni igrani film
Usodni telefon (1987) celovečerni igrani film
Scenarist
Meje (2016) dokumentarni
Nočno življenje (2016) igrani
Slovenka (2009) celovečerni igrani film
Za vedno (2008) celovečerni igrani film
Delo osvobaja (2004) celovečerni igrani TV film
Rezervni deli (2003) celovečerni igrani film
Porno film (2000) celovečerni igrani film
Stereotip (1997) celovečerni igrani film
Vse je pod kontrolo (1992) kratki igrani film
Remington (1988) celovečerni igrani film
Usodni telefon (1987) celovečerni igrani film