Vztrajanje / Perseverance (2016)

100 min / igrani, celovečerni film

So prav neizrečeni spomini tisto, kar nas oblikuje v to, kar resnično smo?

Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi.

Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb želi pripovedovati o fenomenu človeka. Ravno zato si liki v filmu ne delijo kraja ali časa dogajanja, ne vedo drug za drugega in nikoli ne bodo. Kar jih povezuje je njihova volja po preživetju takrat, ko je življenje najtežje.

Zgodbe v svoji filmski naraciji združujejo posameznike širom sveta, se časovno raztezajo prek šestdeset let in tako simbolno pokrijejo čas enega človeškega življenja. Vsaka od njih temelji na resničnih pripovedih in dogodkih, povzetih po časopisnih vesteh, izpovedih in medijskih novicah. Preko notranjih monologov se kot kolaž sestavijo v celoto, ki je večja od posamezne zgodbe.

Film Vztrajanje časti življenje v njegovih najtežjih trenutkih. Z mozaikom usod predstavi izkušnjo človeškega življenja v vsej globini čustvovanja, čutnega, spominskega in idejnega bogastva.

Je kolaž trenutkov o katerih ne želimo, ne znamo ali pa ne zmoremo govoriti. Je mozaik pripovedi o spominih in skrivnostih, ki jih držimo zase.

Združuje in sledi usodnim dogodkom od rojstva, ljubezni, zaljubljenosti, strasti, ter se preko različnih konfliktov razlije do koncev. Osvobajajočih, bolečih, prostovoljnih, vsiljenih. Do koncev zgodb, koncev odnosov.

Vztrajanje je film o kakofoniji realnosti, kjer se tragično srečuje z banalnim, vzvišeno s profanim, krutost z lepoto, množica s samoto.

Je film, ki skuša brez sramu spregovoriti o njih in ki nikakor ne molči tudi o vseh nas.

V resnici nikoli ne vemo, kako se je vse zgodilo.(C.G.Jung)

Nastopajoči

Štefka Drolc
Brane Brane Grubar
Katarina Čas
Aliash Tepina
Demeter Bitenc
Ivanka Mežan
Bine Matoh
Matevž Biber
Omaki Yuya
Ivica Knez
Huong Lu Q

Filmska ekipa

Režiser: Miha Knific
Scenarist: Miha Knific
Direktor fotografije: Aljoša Korenčan
Kostumografija: Tina Bonča
Montažer: Sandra Mitić
Oblikovalec maske: Mojca Gorogranc Petrushevska

Organizacije

Produkcijska hiša: Nukleus film d.o.o.
Sofinanciral: Slovenski filmski center, javna agencija RS

Tehnični podatki

Format: /
Razmerje: /
Barve: barvni
Zvok: 5.1