Branko Djurić Djuro

Rojen leta 1962 v Sarajevu. Je diplomant sarajevske Akademije scenskih umetnosti. Igral je v filmih Emirja Kusturice (Dom za vešanje – 1989), Gorana Gajića (Kako je propao rokenrol? – 1989) in Ademirja Kenovića (Kuduz – 1989, Ovo malo duše – 1991) in bil zvezda legendarne sarajevske skupine Top lista nadrealista. Že desetletje in pol živi in ustvarja v Ljubljani, kjer se ukvarja predvsem z gledališko režijo in pisanjem scenarijev za televizijske nadaljevanke (Teater Paradižnik, Šov bo še, Naša mala klinika). Najodmevnejša je njegova vloga v filmu Nikogaršnja zemlja (2001), ki je dobil oskarja za tujejezični film, Djurić pa je bil za vlogo nominiran za evropsko filmsko nagrado. Njegov prvi celovečerec Kajmak in marmelada (2003) je imel v Sloveniji več kot 155 tisoč gledalcev in prejel zlato rolo DSFU, na Festivalu slovenskega filma v Celju (2003) nagrado občinstva za najboljši film ter prvo nagrado na 8. festivalu Terra di Siena (2004).

Filmografija

Nastopajoči
Hvala za Sunderland (2012) igrani
Traktor, ljubezen in rock'n'roll (2011) celovečerni igrani film
Kajmak in marmelada (2002) celovečerni igrani film
Oda Prešernu (2001) celovečerni igrani film
No Man's Land (2001) celovečerni igrani film
Poker (2001) celovečerni igrani film
Ono malo duše (1990) celovečerni igrani film
Kuduz (1989) celovečerni igrani film
Dom za vešanje (1989) celovečerni igrani film
Najbolji (1989) celovečerni igrani film
Kako je propao rokenrol (1989) celovečerni igrani film
Kuća na pijesku (1985) celovečerni igrani film
Dunja (1980) kratki igrani film
Stići pre svitanja (1978) celovečerni igrani film
Vrhovi Zelengore (1976) celovečerni igrani film
Prvi garnizon (1976) kratki igrani učni film
Bataljon je odlučio (1974) kratki igrani film
Režiser
Naša mala klinika (2004) TV nanizanka
Kajmak in marmelada (2002) celovečerni igrani film
Scenarist
Traktor, ljubezen in rock'n'roll (2011) celovečerni igrani film
Naša mala klinika (2004) TV nanizanka
Kajmak in marmelada (2002) celovečerni igrani film