Dušan Moravec

Rojen sem 6.1.1964 v Ljubljani. Do tridesetega leta sem živel v Idriji, kjer sem končal srednjo vzgojiteljsko šolo in kasneje opravljal različna dela. Bil sem član skupine Kuzle, s katero smo nastopali po vsej Sloveniji in pustili pomemben pečat na področju alternativne glasbe. Kasneje sem se preselil v Koper, kjer sem delal kot novinar pri časopisu Primorske novice in radijski novinar. V tem času sem delal tudi kot organizator kulturnih prireditev v Mladinskem centru v Kopru. Pozneje sem se preselil v Kamnik, kjer sem se zaposlil v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine. Ves čas sem se ukvarjal z novinarstvom, glasbenimi kritikami in pisanjem filmskih scenarijev. Med letom 2002 in 2004 sem živel na Kitajskem in o Kitajski pisal za slovenske časopise.   Leta 2004 sem posnel prvi dokumentarni film o kamniških boksarjih v produkciji TV Slovenija. Temu filmu je do letošnjega leta sledilo še devet filmov. Film Izkušnja razlike, za katerega sem napisal scenarij, režiral pa ga je Marko Naberšnik, je poleg odličnih kritik v Sloveniji bil predvajan tudi na filmskem festivalu v Moskvi. Film pa je na uradni strani Varuha človekovih pravic predstavljen kot film, ki prikaže odgovornost filmskih ustvarjalcev do perečih tem. Film Harmonikarji (soavtor Leon Matek) je bil predstavljen na filmskem festivalu v Pyongyangu v Severni Koreji (ki sem se ga udeležil in se s sodelavcem Alanam Ujčičem in korejskimi oblastmi dogovarjal za snemanje filma o njihovi filmski produkciji – stvar je bila že precej dorečena, potem pa naenkrat ni bilo več glasu iz Pyongyanga. A vztrajno čakamo), prikazan pa je bil še v Pekingu, Hanoiu, Clevelandu, Trstu, Vinkovcih in Celovcu.   Večina dokumentarnih filmov, ki jih ustvarjam, je v tesno povezavi z glasbo. Govorijo o glasbi ali pa je glasba pomemben element v filmu. Tako sem posnel tudi film Naša Četica koraka, ki pripoveduje zgodbo o Mladinskem in otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, posnel pa sem tudi film o najstarejši godbi na pihala, idrijski rudarski godbi. Leta 2005 sem pridobil statutus svobodnega kulturnega delavca – scenarist in od takrat se filmu posvečam v celoti. Leta 2007 mi je Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev podelilo štipendijo za študij v tujini.   Vsi filmi so deležni velike pozornosti gledalcev in uradne kritike v vseh pomembnih medijih. Moji filmi so prisotni na Festivalu slovenskega filma (film Govoreče glave je bil leta 2009 kot edini izmed produkcije TV Slovenija izbran v tekmovalni program, Polka film pa je bil otvoritveni film Festivala dokumentarnega filma v Ljubljani, v marcu pa bo imel ameriško premiero na Cleveland International film festivalu.   Filmografija STISNJENI V KOTU - Dokumentarni film 58 min 2003 Scenarij in režija : Dušan Moravec, Leon Matek Produkcija: Društvo Škuc, RTV Slovenija   IZKUŠNJA RAZLIKE - Dokumentarni film 50 min 2003 Scenarij Dušan Moravec, Režija Marko Naberšnik Produkcija: RTV Slovenija – urednišvo izobraževalnega programa   HARMONIKARJI - Dokumentarni film 54 min 2005 Scenarij in režija : Dušan Moravec, Leon Matek Produkcija: Društvo Škuc, RTV Slovenija   ŽENSKE IZ NEBOTIČNIKA – Dokumentarni film 50 min 2006 Scenarij in režija: Dušan Moravec Produkcija: RTV Slovenija - uredništvo dokumentarnega programa   NA PRVI POGLED – Dokumentarni film 70 min 2007 Scenarij in režija: Dušan Moravec Produkcija: Društvo ŠKUC, Emotion film   NAŠA ČETICA KORAKA (50 let otroškega in mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija) Dokumentarni film 54 min 2007 Scenarij: Danica Dolinar, Dušan Moravec ; Režija : Dušan Moravec Produkcija : RTV Slovenija – uredništvo za resno glasbo in balet   MEDANA JE V ATMOSFERI - Dokumentarni film 37 min 2007 Avtorji: Jasna Hribernik, Dušan Moravec, Martin Srebotnjak Produkcija: Študentska založba, DSFU   ZGODBA IZ IDRIJE – Dokumentarni film 52 min 2008 Scenarij : Dušan Moravec, Matjaž Mrak ; Režija : Dušan Moravec Produkcija : RTV Slovenija – uredništvo za resno glasbo in balet   BESLAN - MESTO KI GA NE POZABIŠ - Dokumentarni film 52 min 2008 Scenarij in režija: Dušan Moravec Produkcija: RTV Slovenija - uredništvo dokumentarnega programa   GOVOREČE GLAVE dokumentarni film 55 min 2009 Scenarij:Marija Zidar, režija:Dušan Moravec Produkcija RTV Slovenija – uredništvo dokumentarnega programa   MISLI MODRO IN DOBRO dokumentarno igrani film 37 min 2010 scenarij Matjaž Pikalo, režija Dušan Moravec Produkcija VPK   OTROŠTVO dokumentarni film 52 min 2010 Scenarij; Marija Zidar, režija Dušan Moravec Produkcija RTV Slovenija – uredništvo dokumentarnega programa   POLKA FILM dokumentarni film 90 min 2010 Scenarij : Dušan Moravec, Joe Valencic , Režija : Dušan Moravec Produkcija : RTV Slovenija – uredništvo dokumentarnega programa

Filmografija

Režiser
Ne grem na koleno (2015) dokumentarni
Pravi človek za kapitalizem (2013) dokumentarni
Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič (2011) dokumentarni
Klanec do doma (2011) dokumentarni
Polka film (2010) neznan
Govoreče glave (2008) srednjemetražni dokumentarni TV film
Harmonikarji (2005) kratki dokumentarni film
Scenarist
Ne grem na koleno (2015) dokumentarni
Pravi človek za kapitalizem (2013) dokumentarni
Klanec do doma (2011) dokumentarni
Polka film (2010) neznan
Govoreče glave (2008) srednjemetražni dokumentarni TV film
Harmonikarji (2005) kratki dokumentarni film
Snemalec
Polka film (2010) neznan