Andrej Zdravič

Rojen v Ljubljani. Filmski in zvočni ustvarjalec. Film študiral na newyorški državni univerzi v Buffalu-Center for Media Study, sintezo elektronskega zvoka v New York Cityju. Živel tudi v San Franciscu, kjer bil redni sodelavec Exploratoriuma. Ustvaril več kot 30 filmov (in zvočnih zapisov), kjer raziskuje energije in duhovne vidike naravnih pojavov. Pogosto delal tudi na medicinskem področju. Njegovi filmi prikazani na številnih samostoj-nih projekcijah v ZDA in Evropi ter na mnogih festivalih. Prejel več nagrad, med drugimi National Endowment for the Arts, nagrado Prešernovega sklada RS (1999). Predaval v Buffalu, Milwaukeeju in San Franciscu.

Filmografija

Avtor glasbe
Izvor (2001) kratki igrani video
Obon (2001) kratki umetniški video
Utrip srca (2001) kratki umetniški video
Direktor fotografije
Utrip srca (2001) kratki umetniški video
Izvor (2001) kratki igrani video
Obon (2001) kratki umetniški video
Montažer
Izvor (2001) kratki igrani video
Obon (2001) kratki umetniški video
Utrip srca (2001) kratki umetniški video
Oblikovalec zvoka
Utrip srca (2001) kratki umetniški video
Izvor (2001) kratki igrani video
Obon (2001) kratki umetniški video
Režiser
Izvor (2001) kratki igrani video
Utrip srca (2001) kratki umetniški video
Obon (2001) kratki umetniški video
Kjer lava sreča morje (1999) kratki art video
V steklu reke - balet reke v štirih letnih časih (1997) kratki art video
Richard Serra At Oliver Ranch (1995) kratki dokumentarni video
Tokyo tsukiji (1994) kratki dokumentarni video
Vodni ciklus (1993) kratki dokumentarni video
Extended exploratorium (1990) kratki dokumentarni video
Scenarist
Obon (2001) kratki umetniški video
Izvor (2001) kratki igrani video
Utrip srca (2001) kratki umetniški video