Janez Burger

Rojen 21 marca 1964 v Kranju. Odrastel je v Železnikih, živi in dela v LjubljaniPo dokončanju kratkega filma VRATA je leta 1990 sprejet na študij filmske režije na FAMU v Pragi. Med študijem dokonča več kratkih in dokumentarnih filmov. Diplomira oktobra 1996 z Polurno TV inscenacijo MAČKA. Vrne se v Slovenijo, kjer ustanovi svojo gledališko skupino Burgerteater (1997).Leta 1997 posname svoj prvi celovečerni film V LERU, kjer je scenarij spisal skupaj z Janom Cvitkovičem. Film je bil premierno predvajan leta 1999 v tekmovalnem programu festivala v Karlovyih Varyih. Film je prejel 20 nagrad (Portorož, Kyiv, Montpellier, Cottbus, Moskva, Trst, Bruselj, Milano) ter bil predstavljen na več kot 60 festivalih. Film je bil box office hit z več kot 60.000 gledalci. Leta 2002 posname svoj drugi igrani film RUŠEVINE, zanj prejme 13 domačih filmskih nagrad. Film mednarodno premiero doživi na filmskem festivalu v Rotterdamu 2005. Skupaj z Janom Cvitkovičem ustanovi leta 2003 svojo produkcijsko hišo STARAGARA, ter producira film Jana Cvitkoviča ODGROBADOGROBA. Trenutno čaka na premiero celovečernega filma CIRCUS FANTASTICUS. FILMOGRAFIJA: Kot režiser1. VRATA, igrani, super 8, barvni, 1989, 10 min.2. O LJUDEH VLAKIH IN UMAZANIJI, dokumentarni, 16 mm, čb, 1990, 10 min.3. DELTAPLAN, dokumentarni, 16 mm, čb, 1991, 5 min.4. VOJNI FILM, igrani, 35 mm, čb, 1992, 5 min.5. TELEVIZIJSKA MIKROSCENA, igrani, beta, barvni, 1992, 10 min.6. SAMOTA, igrani, 35 mm, barvni, 1993, 15 min.7. SPOVED, dokumentarni, beta, barvni, 1993, 10 min.8. MAČEK, igrani, beta, barvni, 1994, 30 min.9. SLADKA HIŠICA, dokumentarni, beta, barvni, 1998, 25 min.10. V LERU, igrani, 16/35mm, čb, 1998, 90 min.11. DEGREE 2000, dokumentarni, beta, barvni, 2000, 10 min.12.NOVAKOVI, igrana TV serija, beta, barvni, 2000, 6 X 25 min.13. RUŠEVINE, igrani, 35 mm, cinemascope, barvni, 2004, 100 min.14. NA SONČNI STRANI ALP, kratki igrani, 35 mm, cinemascope, barvni, 2007, 15 min.15. SONJA, TV film, HD, barvni, 2007, 55 min,16. CIRCUS FANTASTICUS, igrani, 35 mm, cinemascope, barvni, 2010, 74 min.  

Filmografija

Producent
Odgrobadogroba (2005) celovečerni igrani film
Režiser
Ivan (2017) igrani
Prvih 10 - Remake (2016) dokumentarni
Sprava (2014) igrani
Avtošola (2014) celovečerni igrani film
Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (2013) dokumentarni
Circus Fantasticus (2010) celovečerni igrani film
Na sončni strani Alp (2007) kratki igrani film
Sonja (2007) srednjemetražni igrani film
Ruševine (2004) celovečerni igrani film
V leru (1999) celovečerni igrani film
Scenarist
Martin Krpan (2017) kratki animirani film
Ivan (2017) igrani
Prvih 10 - Remake (2016) dokumentarni
Sprava (2014) igrani
Avtošola (2014) celovečerni igrani film
Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (2013) dokumentarni
Circus Fantasticus (2010) celovečerni igrani film
Sonja (2007) srednjemetražni igrani film
Na sončni strani Alp (2007) kratki igrani film
Ruševine (2004) celovečerni igrani film
V leru (1999) celovečerni igrani film