Želimir Žilnik

Rojen v Nišu, Srbija. Bil politični disident tako v socialističnem kot donedavnem Miloševićevem režimu. Njegovi filmi so bili najprej opaženi koncem šestdesetih, v sedemdesetih doživljal hude ideološke kritike, nekateri njegovi filmi so bili cenzurirani in prepovedani. Nekaj let je delal za neodvisne producente v Nemčiji, kasneje se je v Jugoslaviji preizkusil kot gledališki režiser, od leta 1980 pa ustvaril svoj specifični jezik, ki se kaže predvsem v dokumentarno igranih filmih. Dobitnik različnih mednarodnih filmskih nagrad.

Filmografija

Mentor
Le dihajoče bitje (2017) kratki dokumentarni film
Nastopajoči
Kosilo na travi (2013) igrani
Režiser
Trdnjava Evropa (2001) celovečerni igrani film
Kam pluje ta ladja? (2000) celovečerni igrani film
Stara mašina (1989) celovečerni igrani TV film
Crni film (1971) kratki dokumentarni film
Rani radovi (1969) celovečerni igrani film
Scenarist
Kam pluje ta ladja? (2000) celovečerni igrani film
Stara mašina (1989) celovečerni igrani TV film
Crni film (1971) kratki dokumentarni film
Rani radovi (1969) celovečerni igrani film