Koni Steinbacher

Rojen leta 1940. Kot likovni pedagog delal na osnovi šoli v Izoli (1964) in začel vnašati v likovno vzgojo osnove filmske animacije. Otroci so animirali okoli devetdeset nekaj minutnih filmov in opozorili nase v takratni SFRJ. Leta 1970 začel v tandemu z Janezom Marinškom snemati kratke filme. Za opus animiranih filmov sta leta 1977 prejela nagrado Prešernovega sklada. V letih 1976 - 1986 je samostojno realiziral več filmov, v tandemu z Marinškom pa je v letih 1987- 89 nastala še animirana nadaljevanka Kače. Med letoma 1993- 1997 samostojno realiziral pet epizod animirano igrane nadaljevanke Briši-piši (Cansel- pencil) za mladinski program TV Slovenija. Po letu 1999 realiziral vrsto filmov in za svoje delo prejel več kot petnajst pomembnih priznanj in nagrad. FILMOGRAFIJA in sodelovanje na festivalih1970 Govornik 5 min. AAF Koper (Pula, Welden, Trst) Korežiser. Janez Marinšek1971 Figov list 6 min. AAF Koper (Pula, Sarajevo, Skopje, Welden, Trst, Kelibia-Tunis) Korežiser. Janez Marinšek1972 Superman 5 min. AAF Koper (Pula, Kelibia-Tunis, Welden, Trst) Korežiser Janez Marinšek Agonija 5 min. igrano dokumentarni film AAF Koper (Jesenice, Welden, Trst, Pula,)1974: ŠTUDENT, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Celje, Oberhausen, Tampere, Krakow)Korežiser: Janez Marinšek1976: MOČVIRJE, 8 min. VIBA FILM (Celje, Beograd, Tampere)1977: VRATA, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Zagreb)1978: KOKON (Metamorfoza) 8 min. VIBA FILM (Beograd, Bilbao)1980: ANIMIRANI »A«, 12 min. VIBA FILM (Beograd, Atene)1982: EPIDEMIJA, 2 min. VIBA FILM (Beograd, Celje, Krakow) VSILJIVEC, 5 min. VIBA FILM1984: KAMEN, 8 min. VIBA FILM (Zagreb, Beograd, Oberhausen, Lucca)1986: IZMIŠLJENA ZGODBA, 8 min. VIBA FILM (Beograd, Krakow)1987-89: KAČE 1993-96: BRIŠI PIŠI ARF LJUBLJANA in TV Slovenja1999: PETER KLEPEC, 11 min. ARF Ljubljana in TV Slovenija (Zagreb)2000: VEČERJA, 2 min. ARF Ljubljana (Bologna, Lorret del Mar)2002: IZDELOVALEC MASK, 8 min ARF Ljubljana (Imola, Brunschweig, Barcelona, Beograd, Almeria)2004: 99 % (SNEGULJČICA 2002) 7 min. MAYA ART (Beograd) Korežiser: Janez Marinšek. 2007: LEPA NEDELJA PRI SV.JAKOKOBU NA RESNIKU, 8 min, MAYA ART (Beograd)2008: EN GLAŽEK AL' PA DVA 5,05 min. TV Slovenija-mladinski program   PRIZNANJA in NAGRADE: 1. Okoli 70 priznanj in nagrad za amaterske filme doma in tujini2. 1975 Srebrna medalja Beograd za animirani film Študent3. 1977 Nagrada Prešernovega sklada za dosežke risanega filma (z J. Marinškom)3. 1982 Zlata medalja Beograd za mini animirani film Epidemija4. 1982 Priznanje Sveta YU festivala v Beogradu za pionirsko delo na področju animiranega filma v Sloveniji.5. 1975, 1976, 1982 Badjurova priznanja za filme Študent, Močvirje, Epidemija in Vsiljivec6. 1985 Zlata medalja Beograd za animirani film Kamen7. 1989 Medalja Beograd za animacijo filma Kače - Adam in Eva8. 2002 Priznanje Izolanima za animacijo filma Izdelovalec mask9. 2005 Srebrna plaketa JSKD Slovenije za dolgoletno filmsko vzgojno dejavnost.10. 2008 »Sretni Lepenac« priznanje medn. festivala animiranega filma BALKANIMA Beograd za (življensko delo) prispevek k razvoju animacije na Balkanu. "Happy Lepenac" Award for the contribution_ to development of Balkan animation

Filmografija

Animator
Gremo v raj (2011) animirani
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Direktor fotografije
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
Glavni animator
Izdelovalec mask (2003) kratki animirani film
Večerja (2000) kratka TV animacija
Peter Klepec (1998) kratka TV animacija
Briši piši - Za boljši zrak (1997) kratki igrano-animirani film
Briši piši - Za nova obzorja (1996) kratki igrano-risani film
Koncert za osle in klavir (1988) kratki eksperimentalni film
Raca (1985) kratki risani film
Kamen (1984) kratki risani film
Epidemija (1982) kratki risani film
Vsiljivec (1982) kratki risani film
Risani »A« (1981) kratki igrano-animirani film
Kokon (1979) kratki risani film
Tam T 7 - civilna vozila (1978) kratki dokumentarni propagandni film
Prehitevanje (1976) kratki risani film
Močvirje (1976) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Glavni risar
Večerja (2000) kratka TV animacija
Peter Klepec (1998) kratka TV animacija
Briši piši - Za boljši zrak (1997) kratki igrano-animirani film
Raca (1985) kratki risani film
Kamen (1984) kratki risani film
Vsiljivec (1982) kratki risani film
Epidemija (1982) kratki risani film
Risani »A« (1981) kratki igrano-animirani film
Kokon (1979) kratki risani film
Tam T 7 - civilna vozila (1978) kratki dokumentarni propagandni film
Močvirje (1976) kratki risani film
Prehitevanje (1976) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Montažer
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
Gremo v raj (2011) animirani
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film
Nastopajoči
Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (2017) dokumentarni
Oblikovalec zvoka
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Producent
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
Režiser
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
Gremo v raj (2011) animirani
Mrtvaški ples (2010) neznan
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Izdelovalec mask (2003) kratki animirani film
Večerja (2000) kratka TV animacija
Peter Klepec (1998) kratka TV animacija
Briši piši - Za boljši zrak (1997) kratki igrano-animirani film
Briši piši - Za nova obzorja (1996) kratki igrano-risani film
Briši piši - Za zeleni grič (1995) kratki igrano-risani film
Briši piši - Za zdravje (1995) kratki igrano-risani film
Briši piši - Na zdravje (1995) kratki igrano-risani film
Kače - Zadrge (1990) kratki risani film
Kače - Koeksistenca (1988) kratki risani film
Kače - Lady Co. (1988) kratki risani film
Kače - Jajce (1987) kratki risani film
Kače - Gordijski vozel (1987) kratki risani film
Izmišljena zgodba (1986) kratki risani film
Raca (1985) kratki risani film
Kamen (1984) kratki risani film
Epidemija (1982) kratki risani film
Vsiljivec (1982) kratki risani film
Risani »A« (1981) kratki igrano-animirani film
Kokon (1979) kratki risani film
Vrata (1978) kratki risani film
Prehitevanje (1976) kratki risani film
Močvirje (1976) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Scenograf
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Peter Klepec (1998) kratka TV animacija
Briši piši - Za boljši zrak (1997) kratki igrano-animirani film
Raca (1985) kratki risani film
Kamen (1984) kratki risani film
Epidemija (1982) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Scenarist
Zakaj je Istra tužna (2017) kratki animirani film
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Izdelovalec mask (2003) kratki animirani film
Večerja (2000) kratka TV animacija
Peter Klepec (1998) kratka TV animacija
Epidemija (1982) kratki risani film
Močvirje (1976) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Snemalec
En glažek al' pa dva (2008) kratki animirani film