Peter K. Bratuša

Rojen v Mariboru 1962. Študiral filmsko fotografijo na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Kot direktor fotografije je sodeloval pri snemanju več kratkih filmov, od katerih sta najodmevnejša »Konjiček« in »Once Upon a Time«, za katerega je tudi prejel nagrado Metoda Badjure. Kot direktor fotografije je posnel tudi dva celovečerna filma »Babica gre na jug« in »Gipsy eyes«. Ob tem je snemal in režiral televizijske oglase ter ustanovil produkcijsko hišo Felina, ki je v štirinajstih letih delovanja producirala več kot 350 reklamnih filmov in postala ena vodilnih na tem področju Peter Bratuša je eden najbolj nagrajenih režiserjev v slovenskem oglaševalskem prostoru.Prav tako se ukvarja s televizijsko produkcijo. V zadnjih letih je konceptualno in režijsko vodil nekaj odmevnih televizijski oddaj. Med zadnjimi sta kuharska oddaji »Desetka« in trenutno najodmevnejša oddaja v tem žanru »Ljubezen skozi želodec«.V sodelovanju s koreografoma Rosano Hribar in Gregorjem Luštkom je zasnoval kratki plesni film »10 let«, ki je požel pohvale širšega občinstva kot strokovne javnosti, ki nestrpno pričakuje projekt »12 let«. Odlikuje se s subtilnostjo karakterjev, giba ter vizualne dovršenosti. Kratki filmi »Konjiček«,1986, Nagrada občinstva na festivalu Karlovy Vary»Telstar«, 1987»Silicijev horizont«, 1988»Once Upon a Time«, 1989, Nagrada Metod Badjura»Zeleni žarek upanja«,1989»Zakladi Slovenije«, 1990»One way ticket«, 1990»10 let«, 2008 Celovečerni igrani filmi - direktor fotografije»Babica gre na jug«, 1991, Nagrada Metod Badjura, prvi slovenski film po osamosvojitvi Slovenije, ki je po dobrih desetih letih postal klasika Slovenskega filma»Gipsy Eyes«, 1991, ameriška koprodukcija v kateri so sodelovali tudi zvezde svetovnega kova kot so: Claire Forlani in Jim Metzler Dokumentarni film - režijaAnton Jožef Lerhingerja - Baročni freskant kot del razstave za Narodno galerijo v Ljubljani, 2007 Glasbeni video spoti - režija»Bili smo nekoč v maju«, Vita Mavrič, 1998, Zlati petelin za najboljši video spot»Angel«, Tabu, 2002»Lahko sem srce«, Tabu»Kratek dih«, Tabu TV produkcija - režijaKuharska oddaja »Desetka«Kuharska oddaja »Ljubezen skozi želodec«  

Filmografija

Direktor filma
Babica gre na jug (1991) celovečerni igrani film
Direktor fotografije
10 let (2010) neznan
Oko za oko (1993) celovečerni igrani film
One way ticket (1992) študijski igrani film
Babica gre na jug (1991) celovečerni igrani film
Veter (1988) kratki igrani TV film
Once Upon a Time (1988) študijski igrani film
Producent
Gajin svet (2018) igrani
Dva Ena (2015) igrani
Režiser
Prebujanja (2018) celovečerni igrani film
Gajin svet (2018) igrani
Dva Ena (2015) igrani
10 let (2010) neznan
Scenarist
Prebujanja (2018) celovečerni igrani film
Gajin svet (2018) igrani
Dva Ena (2015) igrani
Snemalec
Babica gre na jug (1991) celovečerni igrani film