Igor Prah

IGOR PRAH, univerzitetni diplomirani filmski in televizijski režiser je končal študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Več kot štirideset let kontinuirano ustvarja na televiziji Slovenija. Njegov opus je mogočen, saj presega tri tisoč enot filmskih in televizijskih ekranskih slik. TAKO SO ŽIVELI, mladinska nanizanka, 13 epizod /film/M. Mihelič: PRIDI, MOJ MILI ARIEL, nadaljevanka, 6 epizod /film/M. Simonović: SMEŠKA /film/KOMORNA GLASBA SKOZI STOLETJA, 13 epizod /TV/ZVOKI GODAL, 7 epizod /TV/TV KAVARNA, 3 sezone, 21 epizod /TV/S. Čolnik - J. Spacal - I. Prah: STUDIO 2, oddaja o kulturi, 13 epizod /TV/J. Pirš - I. Prah: POD LIPO, dokumentarna oddaja, 9 epizod /TV/M. Kranjec - V. Frantar: KATI KUSTECOVA, TV filmŽ. Kozinc: JERCA, TV filmM. Jesih: PEPELNICA, TV filmA. Hieng: MARK IN ANTONIJ, TV dramaM. Kranjec - B. Grabnar - I. Prah: RDEČI GARDIST, TV dramaB. Lombergar: BESEDE, oddaja o besedi, nanizanka, 13 epizod / TV/IGRE BREZ MEJA, Hradec Kralove, Češka /TV/IGRE BREZ MEJA, Poros, Grčija /TV/IGRE BREZ MEJA, Capo di Rezutto, Italija /TV/MIRA SARDOČ, portret igralke /TV/I. Grdina: SVET SE MAJE, KRIŽ STOJI - KARTUZIJE NA SLOVENSKEM, dokumentarni film /TV/Številni TV prenosi, morda: DAN DRŽAVNOSTI 1991, papež JANEZ PAVEL II v Sloveniji... Leta 2010 je prejel Veliko nagrado RTV Slovenija za najodmevnejše dosežke in življenjsko delo. »(...) V svojem opusu izkazuje vrsto režij različnih programskih zvrsti, zaradi njegove splošne razgledanosti po umetnostih pa še posebej izstopa njegov dragocen prispevek pri soustvarjanju podobe kulturnih in umetniških programov - pomembnejših televizijskih igranih programov, adaptacij gledaliških predstav in glasbeno scenskih del, dokumentarnih in portretnih filmov, med njimi tudi glasbenih dokumentarnih oddaj in serij ter številnih kulturno informativnih oddaj.Domiseln in ustvarjalen pri iskanju novih televizijskih možnosti in izzivov v soočenju glasbene in vizualne umetnosti dragoceno prispeva tudi k posredovanju glasbenih dogodkov preko TV medija.Z velikim poznavanjem televizijskega medija, tudi njegove izjemne lastnosti sočasnosti, je v svojem dosedanjem opusu gledalcem pred TV sprejemniki skozi režije neposrednih prenosov približal vrsto koncertov, gledaliških predstav, velikih družbenih in družabnih prireditev in dogodkov. (...)«  

Filmografija

Režiser
Ukradeno otroštvo (2010) neznan
Zločinci (1987) TV igra
Mark in Antonij (1985) TV igra
Pepelnica (1984) TV igra
Rdeči gardist (1984) TV igra
Jerca (1982) TV igra
Kati Kustecova (1979) TV igra
Pridi, moj mili Ariel (1976) otroška TV nadaljevanka
Pestrna (1976) otroška TV igra
Solzice (1976) otroška TV igra
Plave noči (1970) študijski dokumentarni film
No in (1970) študijski igrani film
Scenarist
No in (1970) študijski igrani film
Plave noči (1970) študijski dokumentarni film