Metod Pevec

Režiser in scenarist Rojen leta 1958 v Ljubljani. Filmski in televizijski režiser in scenarist, pisatelj in igralec. Na Filozofski fakulteti je diplomiral leta 1983 na oddelkih za filozofijo in primerjalno književnost. Pred in med študijem je odigral nekaj velikih in opaznejših vlog v slovenskih in jugoslovanskih filmih – najbolj znani sta Ko zorijo jagode (r. Rajko Ranfl, 1978) in Nasvidenje v naslednji vojni (r. Živojin Pavlović, 1980). Napisal je več romanov: Carmen (izšel leta 1991); Marija Ana (1994); Večer v Dubrovniku (2002), zbirko novel Luna, violine (1994) in več scenarijev za celovečerne filme. Filmografija 1992 – Vse je pod kontrolo, kratki igrani film 1993 – Portret Andreja Hienga, TV portret 1994 – Mrki kondor, TV portret Vitomila Zupana 1995 – CARMEN, celovečerni film, www.emotionfilm.si Srebrna nagrada Metod Badjura za scenarij, Stopova igralka leta (Nataša Barbara Gračner) na Festivalu slovenskega filma 1995 Nagradi za najboljšo žensko vlogo (N.B. Gračner) in fotografijo (Tomislav Pinter) na mednarodnem filmskem festivalu v Valenciji 1996 Uradni program, izven konkurence, mednarodni filmski festival Karlovy Vary 1996 1996 – Portret Berte Meglič, TV portret 1998 – Izziv neba, dokumentarni film 2000 – Velika vrtna veselica, dokumentarni film 2003 – POD NJENIM OKNOM, celovečerni film, www.emotionfilm.si/pno 7 nagrad: Vesna za scenarij, glavno žensko vlogo (Polona Juh), stransko žensko vlogo (Marijana Brecelj), Nagrada slovenskih filmskih kritikov, 3 igralske nagrade revije Stop na Festivalu slovenskega filma 2003 Uradni program, izven konkurence, mednarodni filmski festival Karlovy Vary 2004 Nagrada za najboljšo žensko vlogo (Polona Juh) na mednarodnem filmskem festivalu Obrazi ljubezni, Moskva 2005 2004 – Se zgodi, TV nanizanka (15 delov po 30 minut) 2005 – Film pred oltarjem, dokumentarni film 2007 – ESTRELLITA – PESEM ZA DOMOV, celovečerni film, www.emotionfilm.si/estrellita Vesna za najboljšo žensko vlogo (Silva Čušin) na Festivalu slovenskega filma 2007 Tekmovalni program, mednarodni filmski festival Mannheim – Heidelberg 2007: posebno priznanje žirije (Silva Čušin) Nagrada Dialog na mednarodnem filmskem festivalu v Cottbusu 2007 2007 – HIT POLETJA, celovečerni TV film Vesni za scenarij (M. Pevec, Feri Lainšček) in stransko moško vlogo (Bojan Emeršič) na Festivalu slovenskega filma 2008 2011 – LAHKO NOČ, GOSPODIČNA, celovečerni film (končan) 2011 – ALEKSANDRINKE, celovečerni dokumentarni film (končan)

Filmografija

Avtor literarne predloge
Carmen (1995) celovečerni igrani film
Nastopajoči
Child in time (2004) kratki igrani film
Carmen (1995) celovečerni igrani film
Zdravljica (1992) kratki igrani film
Srčna dama (1991) celovečerni igrani film
Remington (1988) celovečerni igrani film
Čas brez pravljic (1986) celovečerni igrani film
Kres (1985) kratki igrani film
Dih (1983) celovečerni igrani film
Nasvidenje v naslednji vojni (1980) celovečerni igrani film
Ko zorijo jagode (1978) celovečerni igrani film
Režiser
Jaz sem Frenk (2018) celovečerni igrani film
Dom (2015) dokumentarni
Vaje v objemu (2012) igrani
Lahko noč, gospodična (2011) celovečerni igrani film
Aleksandrinke (2011) dokumentarni
Hit poletja (2008) celovečerni igrani film
Estrellita –pesem za domov (2006) celovečerni igrani film
Film pred oltarjem (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Se zgodi (2005) TV nanizanka
Pod njenim oknom (2003) celovečerni igrani TV film
Carmen (1995) celovečerni igrani film
Mrki kondor (1994) kratki dokumentarni TV film
Vse je pod kontrolo (1992) kratki igrani film
Scenarij
Lahko noč, gospodična (2011) celovečerni igrani film
Scenarist
Jaz sem Frenk (2018) celovečerni igrani film
Dom (2015) dokumentarni
Vaje v objemu (2012) igrani
Aleksandrinke (2011) dokumentarni
Hit poletja (2008) celovečerni igrani film
Film pred oltarjem (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Estrellita –pesem za domov (2006) celovečerni igrani film
Se zgodi (2005) TV nanizanka
Pod njenim oknom (2003) celovečerni igrani TV film
Carmen (1995) celovečerni igrani film
Mrki kondor (1994) kratki dokumentarni TV film
Vse je pod kontrolo (1992) kratki igrani film
Snemalec
Dom (2015) dokumentarni