Amir Muratović

AMIR MURATOVIĆ Življenjepis:Amir Muratović (Sarajevo, 1966) je študiral filmsko in televizijsko režijo na AGRFT ( magister umetnosti) in na Fakulteti za arhitekturo. Kot režiser, scenarist in montažer pripravlja dokumentarne filme za Televizijo Slovenija. S kratkimi animiranimi filmi raziskuje meje zaznave. Nagrade in priznanja:Najboljši film festivala, Impresija velemesta - 1. festival neodvisnega filma Domžale - 2009Viktor za najboljšo dokumentarno TV oddajo, Fabiani : Plečnik - 2009Erasmus EuroMedia Sponsorship Award, Fabiani : Plečnik - European Society for Education and Comunication - 2008Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, Podobe preteklega vsakdana - Slovenska znanstvena fundacija - 2007Zlata podgana za film z mobilnim telefonom, Povej mi, kaj vidiš? - Festival Električne podgane sanjajo video sanje Celje - 2007Zlatno paunovo pero za scenarij, Kruhovo leto - IX. mednarodni festival fotografije in filma Paunovo pero - 2006Priznanje za grafično podobo filma, Gibanje v podobah - 4. festival slovenske animacije Izola - 2006Nagrada kulturnega sklada, Kruhovo leto - 14. mednarodni filmski festival Etnofilm Čadca - 2006Posebno priznanje Vikenda - priloge dnevnika Delo, Triglav - 2004Posebno priznanje žirije v sekciji Crossborder, Đuro, Konferenca CIRCOM, Porto 2001Plaketa za najboljši animirani film, Portreta z ozadjem, 1. festival slovenske animacije Izola - 2000Posebno priznanje za filmski eksperiment, Utrinki iz snemajna, Slovenski filmski maraton Portorož - 1995Študentska Prešernova nagrada - 19932. mesto v selekciji študentskega filma, Etida za slovenske begunce, Juvenale Celovec - 1991 Izbor iz filmografije:DOMAČI PAJEKdokumentarni, 28 ', TVS, 2009-2010 / scenarist, režiser in montažerDnevi etnografskega filma, Ljubljana - 2010U3 - 6, trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, Moderna galerija, Ljubljana - 2010IMPRESIJA VELEMESTAeksperimentalni animirani, 13 ', 2009/ scenarist, režiser, snemalec in montažerNajboljši film festivala - 1. festival neodvisnega filma Domžale - 2009FABIANI : PLEČNIKdokumentarni, 82 ' in 45 ', TVS, 2006-2008 / scenarist, režiser in montažer12 kratkih videov za razstavo Plečnik project - Kraljevi muzej, Bruselj - 200811. festival slovenskega filma, Portorož - 2008Erasmus EuroMedia Sponsorship Award - European Society for Education and Comunication, Dunaj - 2008Viktor za najboljšo dokumentarno TV oddajo - 2009PODOBE PRETEKLEGA VSAKDANAanimirani, 13 ', Slovenski etnografski muzej, 2004-2007 / režiser in montažerPrometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2007 - Slovenska znanstvena fundacija 2007Dnevi etnografskega filma, Ljubljana - 2008POVEJ MI, KAJ VIDIŠanimirani, 1 ', 2006 / scenarist, režiser, snemalec in montažerNajboljši film, posnet z mobilnim telefonom - Festival Električne podgane sanjajo video sanje, Celje - 2007Dnevi art-filma, Ziherica Sarajevo - 2009DRUGA GENERACIJAdokumentarni, 50', TVS, 2005-2006 / scenarist, režiser in montažerSarajevo film festival - 20069. festival slovenskega filma, Portorož - 2006Mednarodni TV festival, Bar - 2006Festival goEast, Wiesbaden - 2007Festival Vidovin, Tolmin - 2007GIBANJE V PODOBAHanimirani, 5', 2006 / scenarist, režiser, snemalec in montažerRazstava del X. kolonije Iveta Šubica, Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka - 20069. festival slovenskega filma, Portorož - 2006Priznanje za grafično podobo filma - 4. festival slovenske animacije Izolanima, Izola - 2006KRUHOVO LETOdokumentarni, 52', TVS, 2005 / scenarist, režiser in montažerDokumentarni festival EU, Moskva - 2006Zlatno paunovo pero za scenarij - IX. mednarodni festival fotografije in filma Paunovo pero, Gospođinci - 2006Nagrada kulturnega sklada - 14. mednarodni filmski festival Etnofilm, Čadca - 2006Razstava Art as Bread - Bread as Art, Slovenski etnografski muzej, Ljubljana - 2008POTOPLJENI DAROVI EKORNEdokumentarni, 50', TVS, 2003-2004 / scenarist, režiser in montažerDokumentarni festival EU, Moskva - 2005POTOVKA (portret Neže Maurer)dokumentarni, 47', TVS, 2003-2004 / scenarist, režiser in montažer7. festival slovenskega filma, Ljubljana - 2004TRIGLAVdokumentarni, 50', TVS, 2002-2004 / scenarist, režiser in montažerPosebno priznanje Vikenda - priloge dnevnika Delo - 2004Festival Prix Italia - 2004Mednarodni TV festival, Bar - 2004NEDOKONČANO POTOVANJE NA JAPONSKO (portret Andresa Valdesa)dokumentarni, 45', TVS, 2001-2003 / scenarist (s Petrom Povhom), režiser in montažer6. festival slovenskega filma, Celje - 2003TRANZICIJSKI DON KIHOTdokumentarni, 44', TVS, 2000-2001 / scenarist (z Gorazdom Trušnovcem), režiser in montažer5. festival slovenskega filma, Portorož - 2002Festival politično nekorektnega filma, Ljubljana - 2003SREČEN TISTI, KI ŽIVI DALEČ OD SKRBIdokumentarni, 55', TVS, 1999 - 2000 / scenarist, režiser in montažer4. festival slovenskega filma, Portorož - 2001ĐURO (portret Branka Đurića)dokumentarni, 21', TVS, 2000 / scenarist in režiserPosebno priznanje žirije v sekciji Crossborder - Konferenca CIRCOM, Porto - 2001PORTRETA Z OZADJEM (emulzija na celuloidu, 16 mm x 242 m, 1994-2000)dokumentarni, 22', AGRFT in TVS, 1994-2000 / scenarist, režiser, snemalec in montažer3. festival slovenskega filma, Portorož - 2000Plaketa za najboljši animirani film - 1. festival slovenske animacije, Izola - 2000Film video monitor, Gorica - 2000Festival URTI, Monte Carlo - 2001Konferenca CIRCOM, Porto - 2001Festival Trenčinske Teplice - 2001Razstava Od rojstva do rojstva, Umetnostna galerija Maribor - 2001Razstava Moj mali svet, Likovni salon Celje - 2003Cinemanova, Palmanova - 2004Retrospektiva slovenskega kratkega filma, Festival kratkega filma Terra di Siena - 2006M. FABIANIdokumentarni, 28', TVS, 1998 / scenarist, režiser in montažer2. festival slovenskega filma, Portorož - 1999Film video monitor, Gorica - 1998Razstava Nova umetnost - vizije in resničnost, atrij Narodnega muzeja - 2006JOŠKO JE NAŠ SOSEDdokumentarni, 8', TVS, 1997 / scenarist, režiser in montažer1. festival slovenskega filma, Portorož - 1998SREČNI SREČKO IZ LOKVEdokumentarni, 9', TVS, 1996 / scenarist, režiser in montažerSlovenski filmski maraton, Portorož - 1997Bienale mladih Sredozemlja, Torino - 1997Festival URTI, Monte Carlo - 199710-letka slovenskega filma, Maribor - 2001UTRINKI IZ SNEMAJNAdokumentarni, 10', TVS, 1995 / scenarist in režiserPosebno priznanje za filmski eksperiment - Slovenski filmski maraton, Portorož - 1995Festival kratkega filma, Sao Paolo - 1996Festival filma in videa, Split - 1996Film video monitor, Gorica - 1996Festival kratkega filma DaKino, Bukarešta - 1996Festival Imola - 1996Festival URTI, Monte Carlo - 1997Festival dokumentarnega filma, Cankarjev dom - 1997Festival animiranega filma Annecy, spremljevalni program - 1997Bienale mladih Sredozemlja, Torino - 1997Festival Alpe Adria, pregled slove

Filmografija

Animator
Gledam oči (2012) animirani
Direktor fotografije
Po toku (2014) eksperimentalni
Gibanje v podobah (2006) kratki eksperimentalni film
Portreta z ozadjem (2000) kratki dokumentarni film
Glavni animator
Joško je naš sosed (1997) kratki dokumentarni film
Montažer
Cankar (2018) celovečerni dokumentarni film
Bila so Titova mesta (2017) dokumentarni
Po toku (2014) eksperimentalni
Gledam oči (2012) animirani
Majoš (2010) srednjemetražni igrani film
Druga generacija (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Gibanje v podobah (2006) kratki eksperimentalni film
Fabiani : Plečnik (2006) celovečerni dokumentarni film
Mladina - provokatorka zgodovine (2002) kratki dokumentarni TV film
Portreta z ozadjem (2000) kratki dokumentarni film
Srečen tisti, ki živi daleč od skrbi (2000) kratki dokumentarni TV film
Maks Fabiani (1999) kratki dokumentarni film
Joško je naš sosed (1997) kratki dokumentarni film
Srečni Srečko iz Lokve (1996) kratki dokumentarni TV film
Producent
Po toku (2014) eksperimentalni
Gledam oči (2012) animirani
Gibanje v podobah (2006) kratki eksperimentalni film
Režiser
Cankar (2018) celovečerni dokumentarni film
Bila so Titova mesta (2017) dokumentarni
Leteti! (2016) dokumentarni
Po toku (2014) eksperimentalni
Gledam oči (2012) animirani
Majoš (2010) srednjemetražni igrani film
Fabiani : Plečnik (2006) celovečerni dokumentarni film
Druga generacija (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Gibanje v podobah (2006) kratki eksperimentalni film
Potovka (2004) srednjemetražni dokumentarni TV film
Mladina - provokatorka zgodovine (2002) kratki dokumentarni TV film
Portreta z ozadjem (2000) kratki dokumentarni film
Srečen tisti, ki živi daleč od skrbi (2000) kratki dokumentarni TV film
Maks Fabiani (1999) kratki dokumentarni film
Joško je naš sosed (1997) kratki dokumentarni film
Srečni Srečko iz Lokve (1996) kratki dokumentarni TV film
Utrinki iz snemanja (1995) kratki dokumentarno-risani film
Od Kneippa do kofeta s smetanco in nazaj (1992) diplomski dokumentarni film
Metuljčica - I. del (1991) študijski igrani film
Etuda za slovenske begunce (1989) študijski igrani film
Skica (1987) študijski dokumentarni film
Nina, kje si? (1987) študijski dokumentarni film
Scenarist
Cankar (2018) celovečerni dokumentarni film
Bila so Titova mesta (2017) dokumentarni
Leteti! (2016) dokumentarni
Po toku (2014) eksperimentalni
Gledam oči (2012) animirani
Majoš (2010) srednjemetražni igrani film
Druga generacija (2006) srednjemetražni dokumentarni TV film
Gibanje v podobah (2006) kratki eksperimentalni film
Fabiani : Plečnik (2006) celovečerni dokumentarni film
Potovka (2004) srednjemetražni dokumentarni TV film
Mladina - provokatorka zgodovine (2002) kratki dokumentarni TV film
Srečen tisti, ki živi daleč od skrbi (2000) kratki dokumentarni TV film
Portreta z ozadjem (2000) kratki dokumentarni film
Maks Fabiani (1999) kratki dokumentarni film
Joško je naš sosed (1997) kratki dokumentarni film
Srečni Srečko iz Lokve (1996) kratki dokumentarni TV film
Utrinki iz snemanja (1995) kratki dokumentarno-risani film
Od Kneippa do kofeta s smetanco in nazaj (1992) diplomski dokumentarni film
Metuljčica - I. del (1991) študijski igrani film
Etuda za slovenske begunce (1989) študijski igrani film
Nina, kje si? (1987) študijski dokumentarni film
Skica (1987) študijski dokumentarni film