Janez Marinšek

Rodil se je leta 1942, umrl 3. aprila 2013. Po poklicu ekonomist, deloval je na področju kinematografije kot direktor Globus filma Koper in kot predstavnik distribucije Vesna film Ljubljana, sredi devetdestih let pa tudi na Filmskem skladu R Slovenije, sedanjem Slovenskem filmskem centru. Z animiranim filmom se je začel ukvarjati amatersko v tandemu s Konijem Steinbacherjem , skupaj sta nadaljevala pri  takratni produkciji Viba filma. Za opus animiranih filmov sta leta 1977 prejela nagrado Prešernovega sklada. SKUPNA FILMOGRAFIJA: 1          1970 Govornik 2          1971 Figov list 3          1972 Superman 4          1973 Telematerija 5          1974 Student 6          1975 Prehitevanje 7          1986-89 Kače PRIZNANJA in NAGRADE: 1.     Okoli 70 priznanj in nagrad za amaterske filme doma in tujini 2.     1975  Srebrna medalja Beograd za animirani film Študent 3.     1977  Nagrada Prešernovega sklada za dosežke risanega filma Samostojno Koni Steinbacher 1.     1982  Zlata medalja Beograd za mini animirani film Epidemija 2.     1982  Priznanje Sveta YU festivala v Beogradu za pionirsko delo na področju                             animiranega filma v Sloveniji. 3.     1975, 1976, 1982 Badjurova priznanja za filme Študent, Močvirje, Epidemija in Vsiljivec 4.     1985  Velika zlata medalja Beograd za animirani film Kamen 5.     1989  Medalja Beograd za animacijo filma Kače – Adam in Eva 6.     2000  Priznanje Izolanima za grafično podobo filma Peter Klepec 7.     2002  Priznanje Izolanima za animacijo filma Izdelovalec mask 8.     2005  Srebrna plaketa JSKD Slovenije za dolgoletno filmsko vzgojno dejavnost. 9.     2007  »Sretni Lepenac«  priznanje mednarodnega festivala animiranega filma BALKANIMA Beograd za  prispevek k razvoju animacije na  Balkanu.  10.   2010  Nagrada “Vesna” za animirani film Mrtvaški ples na FSF v Portorožu

Filmografija

Glavni animator
Gor (1978) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Glavni risar
Gor (1978) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Koproducent
Moje počitnice (2009) srednjemetražni igrani TV film
Montažer
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Oblikovalec zvoka
Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku (2007) kratki animirani film
Režiser
Gremo v raj (2011) animirani
Kače - Adam in Eva (1988) kratki risani film
Kače - Projekcija (1987) kratki risani film
Gor (1978) kratki risani film
Prehitevanje (1976) kratki risani film
Študent (1975) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Scenograf
Gor (1978) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film
Scenarist
Prehitevanje (1976) kratki risani film
Telematerija (1973) kratki risani film