Naško Križnar

Rojen leta 1943 v Ljubljani. Na Filozofski fakulteti je diplomiral iz etnologije in arheologije, tam je tudi doktoriral. Že v času študija se je ukvarjal z amaterskim filmom, kot član skupine OHO posnel več kratkih filmov, kmalu začel tudi s snemanjem profesionalnih kratkih filmov. Eden izmed utemeljiteljev etnološkega filma na Slovenskem. Vodja in raziskovalec Audiovizualnega laboratorija pri ZRC SAZU.

Filmografija

Direktor fotografije
Projekt Kamera (1970) kratki igrani film
Beli ljudi (1970) kratki igrani film
Montažer
Beli ljudi (1970) kratki igrani film
Projekt Kamera (1970) kratki igrani film
Režiser
Piščalka (2001) kratki dokumentarni etnografski film
Sirjenje na Ovčji planini (1979) kratki dokumentarni učni film
Planšarstvo v Bohinju (1979) kratki dokumentarni film
Genesis (1973) kratki risani film
Leteča procesija (1972) kratki dokumentarni film
Projekt Kamera (1970) kratki igrani film
Beli ljudi (1970) kratki igrani film
Scenarist
Piščalka (2001) kratki dokumentarni etnografski film
Sirjenje na Ovčji planini (1979) kratki dokumentarni učni film
Planšarstvo v Bohinju (1979) kratki dokumentarni film
Genesis (1973) kratki risani film
Leteča procesija (1972) kratki dokumentarni film
Beli ljudi (1970) kratki igrani film