Jane Kavčič

Rojen v Dolenjem Logatcu. Študij arhitekture je prekinil zaradi vojne, po osvoboditvi se je posvetil filmu, najprej kot scenarist in zatem kot režiser. Pisal je tudi radijske igre in realiziral radijske ter TV režije. Skupaj z Jožetom Galetom je najizrazitejši avtor slovenskih mladinskih filmov in skozi mladinsko problematiko obravnava na prijeten in dopadljiv način sodobne probleme slovenske družbe. Kavčič je posnel tudi film na Hrvaškem, Potraga za zmajem leta 1961 za zagrebški Jadran film.

Filmografija

Asistent režije
Onkraj (1970) celovečerni igrani film
Tri četrtine sonca (1959) celovečerni igrani film
Dobro morje (1958) celovečerni igrani film
Trst (1951) celovečerni igrani film
Avtor besedila pesmi
Maja in vesoljček (1988) celovečerni igrani film
Avtor dialogov
Sreča na vrvici (1977) celovečerni igrani film
Avtor priredbe scenarija
Begunec (1973) celovečerni igrani film
Nevidni bataljon (1967) celovečerni igrani film
Minuta za umor (1962) celovečerni igrani film
Montažer
Dajmo hop! (1974) kratki dokumentarni film
Rekreacija (1971) kratki igrani film
Pismo z gora (1971) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Slovenijales (1969) kratki reklamni film
Putka (1969) kratki igrani film
Smuči za vsakogar (1968) kratki dokumentarni propagandni film
Ribiške razglednice (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Portorož - Piran (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Nenavaden lov (1959) kratki dokumentarni film o naravi
O medvedu Sulčku in metuljčku (1958) kratki dokumentarni film
Galebi iz piranskega gnezda (1958) kratki dokumentarni propagandni film
Morje je dobro (1958) kratki dokumentarni film
O gozdu bi rad nekaj povedal (1956) kratki dokumentarni propagandni film
Naši dokumenti - Slovenija (1953) kratki dokumentarni propagandni film
Mož z aktovko (1953) kratki igrani reklamni film
Na-Ma (1953) kratki reklamni film
IV kongres Socialistične zveze delovnega ljudstva (1953) kratki dokumentarni reportažni film
Slovo od Borisa Kidriča (1953) kratki dokumentarni reportažni film
24 ur med nami (1952) kratki dokumentarni propagandni film
Kulturni spomeniki (Iz ciklusa Koroška) (1952) kratki dokumentarni
O Miklovi Zali (1952) kratki dokumentarni film
Koraki v svobodo (1951) kratki dokumentarni propagandni film
Pred premiero Trsta (Še bo kdaj pomlad) (1950) kratki reklamni film
Primorski dnevnik (1949) kratki reklamni film
Nastopajoči
Kjer me srbi, tam se čoham (1968) kratki igrani film
Režiser
Nepopisan list (2000) celovečerni igrani film
Pesem od Ludomorca (1997) kratki igrani film
Maja in vesoljček (1988) celovečerni igrani film
Nobeno sonce (1984) celovečerni igrani film
Učna leta izumitelja Polža (1982) celovečerni igrani film
Za boljši jutri (1979) kratki dokumentarni propagandni film
Sreča na vrvici (1977) celovečerni igrani film
Mesto za žico (1977) kratki dokumentarni film
Jeklo-beton-človek (1976) kratki dokumentarni film
Kranjska gora FIS 78 (1975) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Dajmo hop! (1974) kratki dokumentarni film
Begunec (1973) celovečerni igrani film
Bele gazi (1973) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Ljubljana (1972) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Morje vabi (1972) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Tomos v sliki (1972) kratki dokumentarni propagandni film
Rekreacija (1971) kratki igrani film
Pismo z gora (1971) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Putka (1969) kratki igrani film
Slovenijales (1969) kratki reklamni film
Obiščite Slovenijo (1969) kratki dokumentarni propagandni film
Smuči za vsakogar (1968) kratki dokumentarni propagandni film
Črno in belo (1967) kratki dokumentarni film
Grenka sol (1967) kratki dokumentarni film
Nevidni bataljon (1967) celovečerni igrani film
Ribiške razglednice (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Tangente (1964) TV igra
Portorož - Piran (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Minuta za umor (1962) celovečerni igrani film
Potraga za zmajem (1961) celovečerni igrani film
S trnkom ob Soči (1961) kratki dokumentarni propagandni film
Nočna pustolovščina (1960) kratki reklamni film
Akcija (1960) celovečerni igrani film
Nenavaden lov (1959) kratki dokumentarni film o naravi
O medvedu Sulčku in metuljčku (1958) kratki dokumentarni film
Tovarna avtomobilov Maribor (1957) kratki reklamni film
O gozdu bi rad nekaj povedal (1956) kratki dokumentarni propagandni film
Tri zgodbe (1955) celovečerni igrani film
U Vojno-sanitetskoj oficirskoj školi (1955) kratki dokumentarni propagandni film
Mož z aktovko (1953) kratki igrani reklamni film
Naši dokumenti - Slovenija (1953) kratki dokumentarni propagandni film
Slovo od Borisa Kidriča (1953) kratki dokumentarni reportažni film
IV kongres Socialistične zveze delovnega ljudstva (1953) kratki dokumentarni reportažni film
Na-Ma (1953) kratki reklamni film
O Miklovi Zali (1952) kratki dokumentarni film
24 ur med nami (1952) kratki dokumentarni propagandni film
Kulturni spomeniki (Iz ciklusa Koroška) (1952) kratki dokumentarni
Koraki v svobodo (1951) kratki dokumentarni propagandni film
Pred premiero Trsta (Še bo kdaj pomlad) (1950) kratki reklamni film
Primorski dnevnik (1949) kratki reklamni film
Bodoči čuvarji neba (1949) kratki dokumentarni film
Filmski obzornik 29 (1948) kratki dokumentarni novičarski film
Scenarist
Nepopisan list (2000) celovečerni igrani film
Pesem od Ludomorca (1997) kratki igrani film
Maja in vesoljček (1988) celovečerni igrani film
Za boljši jutri (1979) kratki dokumentarni propagandni film
Sreča na vrvici (1977) celovečerni igrani film
Mesto za žico (1977) kratki dokumentarni film
Kranjska gora FIS 78 (1975) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Bele gazi (1973) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Begunec (1973) celovečerni igrani film
Tomos v sliki (1972) kratki dokumentarni propagandni film
Morje vabi (1972) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Rekreacija (1971) kratki igrani film
Pismo z gora (1971) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Obiščite Slovenijo (1969) kratki dokumentarni propagandni film
Slovenijales (1969) kratki reklamni film
Putka (1969) kratki igrani film
Smuči za vsakogar (1968) kratki dokumentarni propagandni film
Grenka sol (1967) kratki dokumentarni film
Stanovanje (1966) kratki igrani propagandni film
Portorož - Piran (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Ribiške razglednice (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Tangente (1964) TV igra
S trnkom ob Soči (1961) kratki dokumentarni propagandni film
O medvedu Sulčku in metuljčku (1958) kratki dokumentarni film
Tovarna avtomobilov Maribor (1957) kratki reklamni film
O gozdu bi rad nekaj povedal (1956) kratki dokumentarni propagandni film
Tri zgodbe (1955) celovečerni igrani film
Naši dokumenti - Slovenija (1953) kratki dokumentarni propagandni film
IV kongres Socialistične zveze delovnega ljudstva (1953) kratki dokumentarni reportažni film
Mož z aktovko (1953) kratki igrani reklamni film
Na-Ma (1953) kratki reklamni film
Kulturni spomeniki (Iz ciklusa Koroška) (1952) kratki dokumentarni
24 ur med nami (1952) kratki dokumentarni propagandni film
O Miklovi Zali (1952) kratki dokumentarni film
Pred premiero Trsta (Še bo kdaj pomlad) (1950) kratki reklamni film
Bodoči čuvarji neba (1949) kratki dokumentarni film
Sodelavec scenarista
Učna leta izumitelja Polža (1982) celovečerni igrani film