Zdravko Barišić

Rojen leta 1938 v Zenici. Je avtor nekaj najuspešnejših slovenskih kratkih filmov. Od leta 1984 se ukvarja s filmsko animacijo. Na festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkega filma v Beogradu je prejel dve veliki medalji in leta 1988 zlatega medveda za film Oblast na filmskem festivalu v Berlinu. Leta 1998 se je njegova Balkanska ruleta uvrstila v tekmovalno kategorijo kratkega filma v Cannesu. Leta 2001 je prejel nagrado newyorške filmske akademije na berlinskem festivalu za najizvirnejši scenarij za film Hop, skip and jump, režija Srdjan Vuletić.   Filmografija: 1987- Nagrado Metod Badjura za animirani film »POT« 1988- Berlin- Zlati medved za kratki film »OBLAST« 1988- Beograd - za isti film veliko zlato medaljo 1988- Nominiran za nagrado Prešernovega sklada 1988- Predlagan za nominacijo »OSKAR« za film »OBLAST« 1989- Beograd – veliko zlato medaljo za film »PRILAGAJANJE« 1990- Participiral z istim filmom na fil. Festivalu v San Faranciscu »GOLDEN GATE AWARD« 1998- Cannes – Participiral v tekmovalni kategoriji kratkega filma  »BALKANSKA RULETA« 1998- Montpelliere-  Participiral z istim filmom v tekmovalni kategoriji kratkih filmov 1999- Nagrada fil. Festa v Portorožu za najboljši kratki film »MY FIRST CUT« 2000- Nagrada fil. Fest v Portorožu za film »HOP SKIP & JUMP« za najboljši scenarij 2001- Berlin-Nagrada »New York film academy" za film »HOP SKIP& JUMP« najbolj izviren               scenarij. 2001- Participiral z istim filmom v tekmovalnem programu na fil. Festivalu v Montrealu 2002- Prva nagrada – Izola, za najboljši animirani film »DISIDENT«   Filmi prikazani še na festivalih: Oberhauzen, Valaldolid, Jeruzalem, Leipzig, , Krakow, Zagreb, Titograd, Graz, Dunaj, in Gorica Sodeloval s producenti: VIBA FILM    Ljubljana ARKADENA  Ljubljana ARSMEDIA   Ljubljana

Filmografija

Animator
IQ 9.11 (2007) kratki animirani film
Direktor fotografije
IQ 9.11 (2007) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
I Did It My Way (2002) kratki animirani film
Made in Ex-Yu (1992) kratki risani film
Revolucija (1990) kratki risani film
Asimilacija (1990) kratki risani film
Cenzurist (1990) kratki risani film
Individualist (1990) kratki risani film
Glavni animator
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
I Did It My Way (2002) kratki animirani film
HI & FI (1993) kratki risani film
Revolucija (1990) kratki risani film
Individualist (1990) kratki risani film
Asimilacija (1990) kratki risani film
Cenzurist (1990) kratki risani film
Refleksi - Akademija (1989) kratki risani film
Refleksi - Želeli ste rože (1989) kratki risani film
Black & White (1988) kratki risani film
Oblast (1987) kratki risani film
Prilagajanje (1986) kratki risani film
Pot (1986) kratki risani film
Glavni risar
HI & FI (1993) kratki risani film
Cenzurist (1990) kratki risani film
Individualist (1990) kratki risani film
Asimilacija (1990) kratki risani film
Refleksi - Želeli ste rože (1989) kratki risani film
Black & White (1988) kratki risani film
Oblast (1987) kratki risani film
Pot (1986) kratki risani film
Prilagajanje (1986) kratki risani film
Montažer
25 let potem (2014) animirani
Kaskader (2011) animirani
IQ 9.11 (2007) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
I Did It My Way (2002) kratki animirani film
Oblikovalec zvoka
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
Producent
25 let potem (2014) animirani
Kaskader (2011) animirani
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Režiser
25 let potem (2014) animirani
Kaskader (2011) animirani
IQ 9.11 (2007) kratki animirani film
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
I Did It My Way (2002) kratki animirani film
My First Cut (1999) kratki igrani film
Balkanska ruleta (1997) kratki igrani film
HI & FI (1993) kratki risani film
Made in Ex-Yu (1992) kratki risani film
Revolucija (1990) kratki risani film
TV novice (1990) kratki risani film
Biografija (1990) kratki risani film
Individualist (1990) kratki risani film
Cenzurist (1990) kratki risani film
Asimilacija (1990) kratki risani film
Sizif (1990) kratki risani film
Refleksi - Želeli ste rože (1989) kratki risani film
Refleksi - Akademija (1989) kratki risani film
Evolucija (1988) kratki risani film
Exit (1988) kratki risani film
Black & White (1988) kratki risani film
Oblast (1987) kratki risani film
Prilagajanje (1986) kratki risani film
Pot (1986) kratki risani film
Scenograf
HI & FI (1993) kratki risani film
Cenzurist (1990) kratki risani film
Asimilacija (1990) kratki risani film
Individualist (1990) kratki risani film
Revolucija (1990) kratki risani film
Black & White (1988) kratki risani film
Oblast (1987) kratki risani film
Pot (1986) kratki risani film
Prilagajanje (1986) kratki risani film
Scenarist
25 let potem (2014) animirani
Kaskader (2011) animirani
IQ 9.11 (2007) kratki animirani film
Kdo je za grmom (2006) kratki animirani film
Imperij po naročilu (2006) kratki animirani film
Disident (2002) kratki animirani film
I Did It My Way (2002) kratki animirani film
My First Cut (1999) kratki igrani film
Balkanska ruleta (1997) kratki igrani film
HI & FI (1993) kratki risani film
Made in Ex-Yu (1992) kratki risani film
TV novice (1990) kratki risani film
Refleksi - Želeli ste rože (1989) kratki risani film
Refleksi - Akademija (1989) kratki risani film
Black & White (1988) kratki risani film
Oblast (1987) kratki risani film
Pot (1986) kratki risani film
Prilagajanje (1986) kratki risani film
Snemalec zvoka
Kaskader (2011) animirani