Miha Hočevar

Biografija Rojen 1963 v Ljubljani, kjer konča osnovno šolanje in 1983 maturira na takratni gimnaziji Poljane. V naslednjem letu opravi vojaško obveznost in vpiše študij filmske in televizijske režije na Agrft v Ljubljani. Absolvira, vendar ne diplomira. Že na začetku študija se aktivno vključi v filmsko in televizijsko prakso kot asistent in režiser.. Preživlja se večinoma s komercialnimi projekti, posname nekaj sto reklam, med njimi izjemne hite, piše scenarije, danes pa so za njim tudi trije celovečerni igrani filmi: Jebiga (2000) , Na planincah (2003) in Distorzija (2007, v postprodukciji). Leta 2010 je posnel celovečerno uspešnico, najbolj gledan slovenski film, Gremo mi po svoje, ki jo je v slovenskih kinodvoranah videlo več kot 208.000.  Filmografija Kratki igrani filmi:Nerazumljivosti, 1988Trinajstminutni film o mladem glasbeniku, ki se upira odhodu na služenje vojaškega roka, a vendar pristane v vojašnici JLA. Zakaj jih nisem vseh postrelil?, 1990Enajstminutni film brez besed o fantu in punci, ki se upreta osnovnošolski represiji. Dolgometražni igrani filmi:Jebiga, 2000KomedijaMikroproračunski film v lastni produkciji, 16 mm blow-up, komedija o novodobnem dolgčasu, slovenski hit. Na planincah, 2003Grenka komedijaZgodba o bosanskem pubertetniku, ki pride v Slovenijo na počitnice k sorodnikom, ne vedoč, da je tokrat prišel za stalno.Nizkoproračunski, 35 mm. Distorzija, 2009Tv celovećerni film, TV Slovenija, S16 mmMladinski film po istoimenskem romanu Dušana Dima Gremo mi po svoje, 2010Mladinska komedijaTaborniško poletje in mladostniška svoboda v prelepih Alpah.  

Filmografija

Asistent režije
Umetni raj (1990) celovečerni igrani film
Kostumograf
Jebiga (2000) celovečerni igrani film
Montažer
Jebiga (2000) celovečerni igrani film
Herzog (1995) celovečerni igrani film
Zakaj jih nisem vse postrelil? (1990) študijski igrani film
Nastopajoči
Umetni raj (1990) celovečerni igrani film
Prostor (po)gleda (1989) študijski igrani film
Veter v mreži (1989) celovečerni igrani film
Režiser
Gremo mi po svoje 2 (2013) igrani
Oči, a lahko jaz šofiram? (2011) igrani
Gremo mi po svoje (2010) neznan
Distorzija (2009) celovečerni igrani TV film
Na planincah (2003) celovečerni igrani film
Jebiga (2000) celovečerni igrani film
Zakaj jih nisem vse postrelil? (1990) študijski igrani film
Nerazumljivosti (1988) študijski igrani film
Pridi sem in glejva (1987) študijski dokumentarni film
Scenarist
Gremo mi po svoje 2 (2013) igrani
Oči, a lahko jaz šofiram? (2011) igrani
Gremo mi po svoje (2010) neznan
Distorzija (2009) celovečerni igrani TV film
Se zgodi (2005) TV nanizanka
Na planincah (2003) celovečerni igrani film
Jebiga (2000) celovečerni igrani film
Herzog (1995) celovečerni igrani film
Koza je preživela (1991) študijski igrani film
Zakaj jih nisem vse postrelil? (1990) študijski igrani film
Nerazumljivosti (1988) študijski igrani film
Pridi sem in glejva (1987) študijski dokumentarni film
Scenograf
Jebiga (2000) celovečerni igrani film