Boštjan Hladnik

Rojen v Kranju. Diplomiral režijo na AGRFT v Ljubljani, nato se je študijsko izpopolnjeval v Parizu in asistiral Chabrolu, De Broci, Siodmaku. Hladnik je eminentna figura slovenskega filma z nekonformističnim temperamentom in izvirnim avtorskim opusom; pomemben tudi kot eden prvih, ki je vnesel v slovenski in tedaj jugoslovanski prostor občutljivost in motive francoskega novega vala (Ples v dežju, Peščeni grad). Posnel je tudi dva filma za tujega producenta iz ZRN (Piran Film, Stuttgart): Erotikon (1963) in Maibritt (1964). V devetdesetih je nastopil v manjših vlogah v vrsti kratkih in celovečernih filmov, leta 1999 pa prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

Filmografija

Asistent režije
Pustota (1982) celovečerni igrani film
Avtor priredbe scenarija
Maškarada (1971) celovečerni igrani film
Montažer
Za vašo srečo... (1983) kratki dokumentarni učni film
Kmečki turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Tranzitni turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Zdraviliški turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Invalid po nesreči (1983) kratki igrani učni film
Zimski turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Ljudje ob Krki (1978) kratki dokumentarni film
Pridite in razvedrite se (1976) kratki dokumentarni turistični film
Puntar (1975) kratki igrano-dokumentarni film
Življenje ni greh (1957) kratki dokumentarni film
Fantastična balada (1957) kratki dokumentarni film
Nastopajoči
Porno film (2000) celovečerni igrani film
Zdravljica (1992) kratki igrani film
Do konca in naprej (1990) celovečerni igrani film
Nekdo drug (1989) celovečerni igrani film
Pod sinjim nebom (1988) celovečerni igrani TV film
P.S. (1988) celovečerni igrani omnibus
Okupacija u 26 slika (1978) celovečerni igrani film
Režiser
P.S. (1988) celovečerni igrani omnibus
Čas brez pravljic (1986) celovečerni igrani film
Portret France Miheliča (1985) kratki dokumentarni film
Majnik Jožefa Čudna (1984) kratki dokumentarni film
Gorenčev vrag (1984) otroška TV nadaljevanka
Zdraviliški turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Zimski turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Za vašo srečo... (1983) kratki dokumentarni učni film
Tranzitni turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Invalid po nesreči (1983) kratki igrani učni film
Kmečki turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Nikar kjerkoli čez cesto (1981) kratki dokumentarni učni film
Ljudje ob Krki (1981) kratki dokumentarni film
Ubij me nežno (1979) celovečerni igrani film
Vabilo (1978) kratki igrani turistični film
Ljudje ob Krki (1978) kratki dokumentarni film
Bele trave (1976) celovečerni igrani film
Pridite in razvedrite se (1976) kratki dokumentarni turistični film
Puntar (1975) kratki igrano-dokumentarni film
Revolucija (1975) kratki igrani film
Slovenska riviera (1973) kratki igrani turistično-propagandni film
Ko pride lev (1972) celovečerni igrani film
Maškarada (1971) celovečerni igrani film
Poljub (1969) kratki igrani film
Sama čista resnica (1969) kratki igrani film
Sončni krik (1968) celovečerni igrani film
Maibritt, das M?Ťchen von den Inseln (1964) celovečerni igrani film
Erotikon - Karussell der Leidenschaften (1963) celovečerni igrani film
Peščeni grad (1962) celovečerni igrani film
Ples v dežju (1961) celovečerni igrani film
Fantastična balada (1957) kratki dokumentarni film
Življenje ni greh (1957) kratki dokumentarni film
Scenarist
Čas brez pravljic (1986) celovečerni igrani film
Portret France Miheliča (1985) kratki dokumentarni film
Majnik Jožefa Čudna (1984) kratki dokumentarni film
Zdraviliški turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Zimski turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Za vašo srečo... (1983) kratki dokumentarni učni film
Tranzitni turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Kmečki turizem (1983) kratki dokumentarni turistično-propagandni film
Nikar kjerkoli čez cesto (1981) kratki dokumentarni učni film
Vabilo (1978) kratki igrani turistični film
Pridite in razvedrite se (1976) kratki dokumentarni turistični film
Puntar (1975) kratki igrano-dokumentarni film
Revolucija (1975) kratki igrani film
Sama čista resnica (1969) kratki igrani film
Poljub (1969) kratki igrani film
Sončni krik (1968) celovečerni igrani film
Peščeni grad (1962) celovečerni igrani film
Ples v dežju (1961) celovečerni igrani film