Mama je ena sama / Tatjana in motherland (2014)

60 min / dokumentarni, srednjemetražni film

Mama je ena sama je delno animirana dokumentarna filmska zgodba, ki razkriva značilen slovenski arhetip mučeniško - posesivne matere. Gre za odnos pri katerem mati s čustveno manipulacijo, vlogo žrtve, telesnimi kaznimi ali čustveno zlorabo, v otroštvu tako močno zaznamuje sina, da ta ostane od nje odvisen vse svoje življenje. V Sloveniji kjer ima mati v družbi kultno vlogo pa s tem likom že od protestantizma naprej manipulirajo tudi vsi vladajoči režimi, na čelu s slovensko katoliško cerkvijo. Rezultat materinskega kulta in režimskih manipulacij pa je tipičen slovenski moški, ki je patološko okupiran sam s sabo in s svojo materjo in ob šibkem očetu v svojem življenju in družbi lahko deluje le retrogradno in razdruževalno. Zlahka postane ojdipovski umetnik, sociopatski morilec ali narcisoidni politik, ki zna ljudi voditi le po načelu Devide and conquer!

Glavna protagonistka filma je Tatjana Kneževič, učiteljica angleščine in voditeljica na alternativnem ljubljanskem radiju - Radio Študent. Tatjanin motiv v zgodbi pa je povsem nepolitičen in praktičen; pri svojih 33 letih si želi poiskati slovenskega fanta s katerim bi lahko ustvarila partnerstvo in družino.

Tatjana:

»Ko sem se lotila raziskave slovenskih moških sem ob štirih najbolj znamenitih odkrila šokantno podrobnost; Največji slovenski pisatelj, največji pesnik, svetovno znani slovenski diktator in največji slovenski serijski morile, so zrastli ob močni posesivni materi in odsotnem očetu…«

Nastopajoči

Žmuc Tomori Martina
Knežević Tatjana
Perko Andrej
Svetlana Makarovič

Filmska ekipa

Režiser: Miha Čelar
Direktor fotografije: Rožle Bregar, Uroš Hočevar
Kamera: Miha Čelar, Gašper Kocjančič
Scenograf: Miha Čelar
Montažer: Miha Čelar, Gregor Kocijančič, Rožle Bregar, Urban Potočnik
Oblikovalec zvoka: Robert Sršen
Posebni vizualni učinki: Sašo Kolarič, Miha Čelar
Producent: Miha Čelar
Izvršni producent: Sašo Kolarič
Sinhronizacija: Jonas Žnidaršič

Organizacije

Produkcijska hiša: Astral d.o.o.
Sofinanciral: Slovenski filmski center, javna agencija RS

Tehnični podatki

Format: HD Cam
Razmerje: 16:9
Barve: barvni
Zvok: stereo