BANDITENKINDER - SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI / BANDITENKINDER-Stolen Slovene Children (2014)

95 min / dokumentarni, celovečerni film

Celovečerni dokumentarec “ Banditenkinder- slovenskemu narodu ukradeni otroci “ scenaristke in režiserke Maja Weiss, pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Prikazuje jo tako na kolektivni ravni, kot skozi konkretne primere posameznikov.

V žanru drame in “cestnega filma" nas na pot spominov odpelje prof. dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov ukradenih otrok. Z njim in še z nekaterimi ukradenimi otroci, ženskami in moškimi, obiskujemo postaje njihovega vojnega otroštva brez staršev. Od zbirnega in razločevalnega centra v slovenskem Celju, preko prehodnega taborišča Frohneleiten v Avstriji, do nemških taborišč Eisenstein (danes Železná Ruda na Češkem), Saldenburg , Neustift, Himmelberg, Seligenporten, Mainburg, Kastl na Bavarskem in Saškem. Zgodbe ukradenih otrok nas zapeljejo tudi v Neumarkt, Nürnberg in zloglasni Auschwitz, v katerem so umirale njihove matere. Ob Celju je še nekaj prizorov posnetih v Sloveniji, na domači zemlji, na katero so zaradi svoje in družinske tragedije še posebej navezani.

Na lokacijah nekdanjih otroških taborišč v Nemčiji se ukradeni otroci srečujejo z nemškimi župani, lokalnimi zgodovinarji in redkimi pričami. Po sedmih desetletjih pride do soočenja nekdanjih« banditenkinder« in »deutschekinder«, z ideologijo nacizma zaznamovanih slovenskih in nemških otrok, žrtev in pričevalcev druge svetovne vojne - danes ostarelih mož in žena sredi Evrope 21. stoletja. Kesanje in odpuščanje. Zamolčano in težko izgovorjeno. Pogled v oči in stisk roke. Za spomin in v opomin.

V filmu nastopaju ukradeni otroci - Janez Žmavc, Stanka Završnik, Iva Lamut, Lizika Lacko, Edi Petrič, Stanko Zagode, Marija Razputnik, Franc Remic, Janez Štiglic, Vili Vresk, Ivan Acman, Erika Matko-Ingrid von Olhafen, Franci Zagožen, Marija Kačičnik, Jožefa Dobrotinšek, Jože Homar in drugi ukradeni otroci.

V filmu nastopajo tudi različni nemški župani in prebivalci mest, kjer so bila nekoč otroška taborišča za prevzgojo slovenskih otrok.

Dokumentarec je posnet v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, na Češkem in Poljskem.

Filmska ekipa

Režiser: Maja Weiss
Scenarist: Maja Weiss
Direktor fotografije: Jože Jagrič
Montažer: Maja Weiss, Peter Braatz, Svetlana Dramlić
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Asistent režije: August Braatz
Snemalec: Jože Jagrič
Obdelava slike: Gorazd Končar
Producent: Maja Weiss
Koproducent: Janez Žmavc, Društvo taborišnikov ukradenih otrok
Organizacija: Michaela Marđonović, Janez Žmavc, Društvo taborišnikov ukradenih otrok

Organizacije

Obdelava slike: Studio G, televizijska, video in filmska dejavnost, d.o.o.
Produkcijska hiša: Zavod Maja Weiss
Sofinanciral: Slovenski filmski center, javna agencija RS

Tehnični podatki

Format: DCP
Razmerje: 16:9
Barve: barvni
Zvok: Dolby SR