Filmski obzornik 13

  • Kratki dokumentarni film
  • 16'
informativni
  • 1947
  • Jugoslavija (Slovenija)
  • Nagrade in nominacije
  • Projekcije
  • Arhivski posnetki

Sinopsis

  1. Prvi maj, Ljubljana slavi praznik delovnega ljudstva
  2. Koroški slovenci na obisku v svobodni domovini
  3. Novice
  1. PRVI MAJ, LJUBLJANA SLAVI PRAZNIK DELOVNEGA LJUDSTVA Velike parade ob prvomajskem prazniku se udeležijo delovni kolektivi, mladinske delovne brigade in fizkulturniki. Ob tej priložnosti najboljšim kolektivom podelijo prehodne zastave za njihov presežni doprinos k uresničitvi petletnega plana.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Anton Smeh, Ivan Marinček in France Cerar

  1. KOROŠKI SLOVENCI NA OBISKU V SVOBODNI DOMOVINI Na železniški postaji v Ljubljani se zbere množica ljudi, da bi pozdravila koroške slovence, ki obiščejo mesto. Slednji s svojim pevskim zborom in folklorno skupino, ki predstavi koroška narodna običaja visoki rej in štehvanje, gostiteljem pripravijo kultuno-družabni program.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Ivan Marinček, Anton Smeh

  1. NOVICE a) Veliki partizanski miting na Vojskem, katerega se med drugim udeležita Edvard Kardelj in France Bevk. Slednji ob tej priložnosti bližnjo partizansko tiskarno proglasi za muzej. b) Slavnostno odkritje spomenika padlim koroškim borcem. Govorniki Franc Lubej, Franc Leskoček in Prežihov Voranc pozdravijo borbo koroških Slovencev. c)Šahovski turnir v Rogaški Slatini med Slovenijo in Hrvaško na dvestotih šahovskih deskah. Turnirja se udeleži tudi Josip Vidmar. d)Motociklistična tekma po ljubljanskih ulicah. e)Odbor za motociklizem organizira ocenjevalno vožnjo Slovenija-Hrvaška s štartom na Kongresnem trgu. Vožnje se udeleži 92 vozil iz vse Jugoslavije.

direktorja fotografije: Metod Badjura, Viki Pogačar

Plakati (0)

movie poster placeholder

vrstni red špice

abecedni vrstni red

fotografija

glasba

montaža

produkcija

Dobrije, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Kongresni trg
Rogaška Slatina, Slovenija
Vojsko, Slovenija