Filmski obzornik maj 1946: Ob peti obletnici Osvobodilne fronte

  • Kratki dokumentarni film
  • 11'
informativni
  • 1946
  • Jugoslavija (Slovenija)
  • Nagrade in nominacije
  • Projekcije
  • Arhivski posnetki

Sinopsis

  1. Zborovanje na Kongresnem trgu
  2. Otvoritev razstave OF
  3. Izleti v partizanske kraje
  4. Nastop na stadionu
  5. Triglavski smuk
  1. ZBOROVANJE NA KONGRESNEM TRGU
  2. aprila 1946 se na Kongresnem trgu v Ljubljani zbere večtisočglava množica in proslavi 5. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte. Zborovanja se udeležijo predstavniki vseh jugoslovanskih narodov, med drugim tudi Edvard Kardelj in Rudolf Primorac, ki ljudstvo pospremijo z govori o boljšem jutri.

  3. OTVORITEV RAZSTAVE OF Otvoritev velikih partzanskih razstav ob 5. obletnici Osvobodilne fronte v Moderni galeriji, Jakopičevem paviljonu in Narodnem domu. Raztavni eksponati prikazujejo narodnoosvobodilni boj, delovanje ilegalnih tiskarn, bolnišnic in radia v času okupacije. Otvoritve se udeležijo Boris Kidrič, Marijan Brecelj in drugi vidni predstavniki slovenske politike.

  4. IZLETI V PARTIZANSKE KRAJE Žalujoči se z vlakom odpravijo v Begunje obeležit spomin na padle v času okupacije. Člani izvršnega odbora in narodne vlade obiščejo Bazo 20 v Rogu. V Gradecu ob obletnici priredijo ljudski festival, ki se ga udeležijo številni partizani in podporniki.

  5. NASTOP NA STADIONU 30 000 ljudi si ogleda družabno prireditev na Plečnikovem stadionu. Nastopijo plesne skupine z značinimi folklornimi plesi, mladinci se predstavijo s fizkulturnim nastopom.

  6. TRIGLAVSKI SMUK Obletnico proslavijo tudi na Triglavu. 81 tekmovalcev se povzpne na Triglav, pred spustom v dolino na Aljaževem stolpu izobesijo jugoslovansko in slovensko zastavo.

Plakati (0)

movie poster placeholder

vrstni red špice

abecedni vrstni red

fotografija

glasba

Rab, Hrvaška
otok
Begunje, Slovenija
Črnomelj, Slovenija
Gradec (Krško), Slovenija
Ljubljana, Slovenija
Cesta 27. aprila
Prešernova cesta
Kongresni trg
Moderna galerija
Jakopičev paviljon
Narodni dom
Turjak, Slovenija
grad Turjak
Slovenija
Štajerska
Kočevski Rog, Baza 20
Triglav (pot in Aljažev stolp)