Filmski obzornik oktober 1946

  • Kratki dokumentarni film
  • 15'
informativni
  • 1946
  • Jugoslavija (Slovenija)
  • Nagrade in nominacije
  • Projekcije
  • Arhivski posnetki

Sinopsis

  1. Ob vrnitvi naše delegacije iz Pariza
  2. Slovenija pozdravlja drage goste
  3. [Gledališčniki iz Rusije na obisku]
  4. Jesenski plodovi
  5. Fizkultura
  1. OB VRNITVI NAŠE DELEGACIJE IZ PARIZA
  2. oktobra se na železniški postaji v Ljubljani zbere na stotine ljudi, da bi pozdravili vrnitev jugoslovanske delegacije iz Pariza. Shod z Edvardom Kardeljem na čelu mine v znamenju protesta proti sklepom iz pariške mirovne konference. Slednjim protestirajo tudi drugod po Julijski krajini.

direktorji fotografije: Metod Badjura, Ivan Marinček, Anton Smeh, Karel Božič

  1. SLOVENIJA POZDRAVLJA DRAGE GOSTE Množica pričaka predstavnike poljske vlade in predsednika Tita na železniški postaji v Ljubljani. Kljub deževnemu vremenu visoki gostje pozdravljajo ljudi na ulicah in pred vladno palačo. Po Titovem nagovoru ljudstva, poljski predsednik Boleslav Bierut odlikuje slovenske politične predstavnike z najvišjimi poljskimi priznanji.

direktorja fotografije: Ivan Marinček, Anton Smeh

  1. [GLEDALIŠČNIKI IZ RUSIJE NA OBISKU] Slavnostni sprejem gledališča Leninskega komsomola v Ljubljani in Mariboru. Ljudje z navdušenjem pozdravljajo ruske umetnike.

  2. JESENSKI PLODOVI a) Obiranje jabolk v sadovnjaku in njihovo pakiranje v skladovnici za domači in tuji trg. b) Trgatev v Slovenskih goricah. c) Obiranje bukovega žira v Grosuplju za izdelovanje olja.

direktor fotografije: Metod Badjura

  1. FIZKULTURA a) Prijateljski teniški turnir pod Cekinovim gradom. b) Tržaški nogometni klub gostuje v Ljubljani. Pred polnimi tribunami ljubljanski nogometaši s tesnim izidom premagajo tržačane. c) Prvi miting avtomobilistov in motociklistov s štartom na Kongresnem trgu. Pričetek popularizacije moto športa v jugoslovanski fizkulturi.

direktorja fotografije: Metod Badjura, Ivan Marinček

Plakati (0)

movie poster placeholder

fotografija

glasba

produkcija

Ajdovščina, Slovenija
Grosuplje, Slovenija
Ljubljana, Slovenija
železniška postaja
Prešernova cesta
Cekinov grad
Maribor, Slovenija
Slovenija
Slovenske gorice