Marko Šantić

  MARKO ŠANTIĆScenarist in režiser Marko Šantić je rojen v Splitu, Hrvaška. Leta 2008 je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer filmska in tv režija. V času študija je posnel dva kratka igrana filma »Srečno pot Nedim« in »Luknja«. Oba filma sta bila prikazana na številnih svetovnih filmskih festivalih, kjer sta dobivala nagrade. »Srčno pot Nedim« je bil nominiran za nagrado Evropske Filmske Akademije, prejel glavno nagrado za kratki film na Sarajevskem filmskem festivalu in glavno študentsko nagrado na Tribeca film festivalu. Film »Luknja« pa je v Sarajevu dobil specialno priznanje žirije, ter zmagal kot najboljši film v Bologni, na festivalu evropskih filmskih šol. »Zapelji me« je njegov celovečerni prvenec. Film je premierno prikazan na 16. Festivalu Slovenskega Filma v Portorožu kjer je prejel Vesno za najboljšo režijo. Svojo festivalsko pot je nadaljeval na 29. Warsawa Film Festivalu, kjer je dobil Specialno priznanje žirije v kategoriji prvega in drugega filma.   Festivalske nagradeSrečno pot Nedim- Student Visionary Award (Tribeca Film Festival 2007) - Srce Sarajeva - Najboljši kratki film (Sarajevo Film Festival 2006) - Nominacija za Best European Short Film (European Film Academy, 2006) - Best new director (Dani hrvatskog filma 2006)- Posebno priznanje (Regensburger Kurzfilmwoche 2006) - Najboljši scenarij (Vienna Film Academy Film Festival 2007) - Posebno priznanje (Shadowline Salerno Film Festival 2007)- The Special Golden Dinosaur for the best European school (International Film Festival Etiuda & Anima 2007) Luknja- Posebno priznanje žirije (Sarajevo Film Festival 2007)- Best European Student Film (Mostra delle scuole Europee di cinema, Bolognia 2008)- One of Equal Award, Student Jury (World Student Film festival 2007)  

Filmografija

Asistent režije
Slovenka (2009) celovečerni igrani film
Nastopajoči
Piran - Pirano (2010) celovečerni igrani film
Režiser
Zapelji me (2013) igrani
Očetova želja (2010) kratki igrani film
Od električarja z ljubeznijo (2008) kratki igrani film
Rupa/Luknja (2006) kratki igrani film
Sretan put Nedime (2005) študijski igrani film
Dom za spominjanje (2004) študijski dokumentarni film
Scenarist
Zapelji me (2013) igrani
Od električarja z ljubeznijo (2008) kratki igrani film
Rupa/Luknja (2006) kratki igrani film
1/2 (2006) študijski igrani film
Sretan put Nedime (2005) študijski igrani film
Dom za spominjanje (2004) študijski dokumentarni film