Miran Zupanič

Rojen leta 1961. Diplomiral iz prava ter filmske in televizijske režije na Univerzi v Ljubljani, kjer je izredni profesor za filmsko režijo. Je režiser dokumentarnih in igranih filmov. Njegova televizijska igrana filma Operacija Cartier in Radio.doc sta se udeležila številnih mednarodnih filmskih festivalov in prejela več nagrad, Operacija Cartier nagrado združenja evropskih televizijskih postaj Circom Regional Grand Prix Fiction 1992 in Circom Regional Award 1992 za najboljšega režiserja, Radio.doc pa zlato nagrado Metoda Badjure leta 1995.

Filmografija

Asistent režije
Moj ata socialistični kulak (1987) celovečerni igrani film
Ljubezni Blanke Kolak (1987) celovečerni igrani film
Mentor
Moški (2010) neznan
Gusarski pohod (2000) diplomski igrani film
Noč v hotelu (1999) študijski igrani film
Kaj bi še rad? (1999) diplomski igrani film
Oglas (1998) študijski igrani film
Zjutro (1998) študijski igrani film
Režiser
Moj prijatelj Mujo (2012) dokumentarni
Made in Slovenia (2007) kratki igrani film
Otroci s Petrička (2007) celovečerni dokumentarni film
Aufbiks! (2006) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine (2004) celovečerni dokumentarni TV film
Delitve (2003) kratki dokumentarni TV film
Barabe! (2001) celovečerni igrani film
Urban - skice za portret glasbenika (1998) kratki dokumentarni TV film
Radio.doc (1995) celovečerni igrani TV film
Oči Bosne... (1993) kratki dokumentarni TV film
Operacija Cartier (1991) celovečerni igrani TV film
Tek za življenje (1990) kratki dokumentarni TV film
Domov (1988) študijski igrani film
V glavi (1986) študijski igrani film
Sejalec (1985) študijski dokumentarni film
Scenarist
Moj prijatelj Mujo (2012) dokumentarni
Otroci s Petrička (2007) celovečerni dokumentarni film
Made in Slovenia (2007) kratki igrani film
Aufbiks! (2006) srednjemetražni dokumetarno-igrani film
Delitve (2003) kratki dokumentarni TV film
Barabe! (2001) celovečerni igrani film
Urban - skice za portret glasbenika (1998) kratki dokumentarni TV film
Radio.doc (1995) celovečerni igrani TV film
Domov (1988) študijski igrani film
V glavi (1986) študijski igrani film
Sejalec (1985) študijski dokumentarni film