Mako Sajko

Rojen leta 1927 v Tržiču. Filmski režiser in scenarist. Diplomiral je leta 1959 na Visoki filmski šoli v Beogradu, se izpopolnjeval v Munchnu in Parizu. Bil je asistent režije pri celovečernih filmih F. Čapa, F. Štiglica, J. Kavčiča, F. Kosmača in pri koprodukcijskih filmih. Zanimale so ga predvsem problematične družbene teme: ekološka vprašanja (Strupi, 1964), visoka stopnja samomorov (Samomorilci, pozor!, 1967), nenavadni ljubezenski odnosi (Stopnice ljubezni, 1970; Slavica Exception, 1971), socialno ogroženi otroci (Rejenčki, 1969). Posnel je tudi kratke filme z etnološko vsebino (Plamen v dvonožcu, 1968; Narodna noša, 1975).

Filmografija

Asistent režije
Peta zaseda (1968) celovečerni igrani film
Lucija (1965) celovečerni igrani film
Ti loviš (1961) celovečerni igrani film
Dolina miru (1956) celovečerni igrani film
Montažer
Stopnice ljubezni (1971) kratki dokumentarni film
Rejenčki (1969) kratki dokumentarni film
Režiser
Čudoviti svet mineralov (1991) dokumentarna TV nanizanka
Narodna noša (1975) kratki dokumentarni film
Promiskuiteta (1974) kratki dokumentarni film
Slavica exception (1971) kratki dokumentarni film
Stopnice ljubezni (1971) kratki dokumentarni film
Rejenčki (1969) kratki dokumentarni film
Kjer me srbi, tam se čoham (1968) kratki igrani film
Plamen v dvonožcu (1968) kratki dokumentarni film
Potopljena obala (1967) kratki dokumentarni film
Samomorilci, pozor! (1967) kratki dokumentarni film
Muzej zahteva (1967) kratki dokumentarni film
Kje je bil rojen Jacobus Gallus (1967) kratki dokumentarni film
Turnir pri Šumiku (1965) kratki dokumentarni film o naravi
Strupi (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Kaj za vas? (1962) kratki dokumentarni film
Mariborski teden (1961) kratki reklamni film
Kje je železna zavesa? (1961) kratki dokumentarni film
Scenarist
Narodna noša (1975) kratki dokumentarni film
Promiskuiteta (1974) kratki dokumentarni film
Slavica exception (1971) kratki dokumentarni film
Stopnice ljubezni (1971) kratki dokumentarni film
Rejenčki (1969) kratki dokumentarni film
Kjer me srbi, tam se čoham (1968) kratki igrani film
Plamen v dvonožcu (1968) kratki dokumentarni film
Samomorilci, pozor! (1967) kratki dokumentarni film
Kje je bil rojen Jacobus Gallus (1967) kratki dokumentarni film
Potopljena obala (1967) kratki dokumentarni film
Muzej zahteva (1967) kratki dokumentarni film
Turnir pri Šumiku (1965) kratki dokumentarni film o naravi
Strupi (1964) kratki dokumentarni propagandni film
Kaj za vas? (1962) kratki dokumentarni film
Mariborski teden (1961) kratki reklamni film